2020. 12. 25., Péntek, 12:26

Pontot tettek a Brexit végére

Az angol miniszterelnök, Boris Johnson a konzervatív kormánypárt vezetője csütörtökön a késő délutáni órákban jelentette be, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyességre jutott a kilépési feltételekkel kapcsolatban.

A britek 2016-ban döntöttek arról, hogy nem kívánnak tovább az EU-ban maradni, akkor nem gondolták volna, hogy ennyire el fog húzódni a Brexit-tárgyalás. Sőt, olyan mértékben elhúzódott, hogy Theresa May, egykori angol miniszterelnök le is mondott, ezután jött a képbe az egykori londoni főpolgármester, Boris Johnson.

Johnson a 2019-es év végén jelentette be, hogy 2020. január 31-el kilépnek, s egy szűk éves átmeneti periódusba lépnek, így ugyan az EU tagja volt az Egyesült Királyság, de nem volt szavazati joguk. Ez a periódus arra szolgált, hogy megállapodásra jusson az EU-val az Egyesült Királyság.

Sokáig úgy tűnt, hogy a no-deal szcenárió lesz a terítéken, ami katasztrofálisan hatott volna az angol gazdaságra, különösen azt a tényt figyelve, hogy súlyosabb válságba hajszolja magát a világ, mint ami 2008-ban volt.

Az angol kormány bejelentette, hogy nem szeretne részt venni az Eramus+ programban (kivéve Észak-Írországot), így az angol és az uniós diákokat is elvágják attól, hogy Erasmus programokban vegyenek részt, amit az angol kormány egy új programmal, a Turing Scheme-el fogja pótolni, viszont ez csak az angol diákoknak szól.

Részletes összefoglalót itt találtok az angol közmédia, BBC oldalán.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: