Átadtuk a felajánlásokat a veszprémi PIC osztálynak

2021. 02. 02., kedd, 13:17

Átadtuk a felajánlásokat a veszprémi PIC osztálynak

Kedden átadtuk a 82nullanulla csapatával a megannyi felajánlást, ami a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Koraszülött- és gyermekintenzív (PIC) osztálya számára érkezett hozzánk. A gyűjtést civilek, anyukák szervezték, de beszállt a MindDiák Szövetkezet és a 82nullanulla.hu csapata is.

A gyűjtés átlépte a megyehatárokat is, a régiós szinten érkeztek felajánlások főként olyanoktól, akiknek gyermekeit ápolták a PIC osztályon. A rengeteg felajánlás pelenkákból, nedves törlőkendőkből, ruhapelenkákból, fürdetőkből és irodaszerekből állt, de volt olyan is, aki saját kezűleg horgolt polipokat, hiszen ezt szokták búcsúajándékként kapni a gyerekek, amikor elhagyják az osztályt.

 

A program főszervezője anonimitást kért, viszont elmondta szerkesztőségünknek, hogy

[...]Nagyon örültem, hogy ilyen sok jóérzésű ember csatlakozott. Tervben van, amennyiben az osztállyal megbeszélem, akkor 2021- ben is szeretném a gyűjtést elindítani! [...] Az enyém csak a gondolat volt, a többiek is mind kellettek, hogy így alakuljon!

Az átadóra kedden került sor a kórház aulájában, ahol volt lehetőségünk dr. Szabó Évával, a koraszülött- és gyermekintenzív főorvos asszonyával pár szót váltanuk. Elmondta, hogy nagyon örülnek a felajánlásoknak, nagyon sok adomány érkezett az elmúlt időszakban sőt, pelenkából több ezer áll rendelkezésre, így arra most nincsen szükségük. Kiderült, hogy ezek a felajánlások több hónapra elegendőek, viszont felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyon gyorsan fogynak ezek az eszközök, akár napi 5-6, vagy több átpelenkázásra van néha szükség. Arra kéri a jövőben azokat, akik adományozni szeretnének, hogy mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a velük.

 

Szerkesztőségünknek elmondta a főorvosasszony, hogy a PIC osztályon jelenleg 16 csecsemőt ápolnak, a gyermekintenzíven 4 gyermeket, a gyermekosztályon pedig igen gyorsan ingadozik a szám, de körülbelül 30 beteg fekszik.

 

Az osztályokra nem vezettek be felvételi határt, így mindenkit fogadnak, aki ápolásra szorul, viszont a Covid-csúcs alatt a tervezett vizsgálatokat halasztják. A földszinten felállítottak egy szűrőpontot, ahol a Covid-gyanús betegek más úton jutnak el az osztályra, a főorvos szerint pedig nagyon jól meg lett ez a rendszer szervezve de figyelembe kell azt is venni, hogy legtöbbször a szülők is jönnek a gyerekekkel.

 

A maszkviselésnek és a távolságtartásnak köszönhetően az ebben az időszakban, a főleg gyermekeket fertőző betegségek (influenza, RSV 1-2 éven alattiak) visszaszorultak, alig láttak ilyen betegeket, holott máskor a november-december a csúcsnak szokott számítani.

Nem csak maga az adomány a fontos, hanem, hogy az emberek így gondolnak ránk. Nagyon szépen köszönjük a felajánlásokat mindenkinek [...]

- mondta dr. Szabó Éva. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy minden év november 17-én a koraszülöttek világnapján nyílt napokat tartanak, amennyiben a járványhelyzet megengedi. Ezúton is meginvitálja azokat a főorvos asszony akik kíváncsiak a környezetre, az ott végzett munka bemutatására.

 

Köszönjük Veszprém!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!