2021. 02. 19., péntek, 12:36

Hamisítvány az újonnan előkerült József Attila vers egy kutató szerint

Nagy port kavart a múlt hét elején megtalált eddig ismeretlen József Attila vers, ami egy notesztöredéken bukkant fel. Azonban egy kutató szerint a kézirat hamisítvány.

Nem csoda, hogy ilyen nagy irodalomtörténeti jelentőséget tulajdonítottak a múlt héten felbukkanó kéziratnak, hiszen utoljára 17 évvel ezelőtt került elő ismeretlen József Attila vers.  A vers címe Edit és viszonylag rövid, csak nyolc sorból áll. Bíró-Balogh Tamás, a kéziratot tanulmányozó irodalomtörténész szerint ez az Edit-versek első darabja ezért mérföldkő az életműben, ezen kívül szoros kapcsolatban áll a költő Számvetés című versével.

Az Edit című vers kézirata (Forrás: antikvarium.hu)

Azonban bő egy héttel a vers felbukkanásának híre után, kétségbe vonták eredetiségét. Sárközi Éva, József Attila-kutató, a prae.hu-n megjelent írásában, megkérdőjelezi, hogy a szöveget nevezhetjük-e versnek, illetve állítja, hogy

A kézirat nem József Attila autográfja. A papír és a tinta korabelinek látszik a képek alapján, de a rajta lévő írás – tartalmi és formai kizáró okok miatt – biztosan nem a költőé.

Bíró-Balogh Tamás, aki a kéziratot hitelesítő tanulmány szerzője, nagyon megdöbbent a cikken és a Telex megkeresésére elmondta véleményét:

Sajnálom a kialakult helyzetet, ugyanakkor mélységesen megdöbbent az a szakmai hozzáállás, amivel egyesek a kézirat eredetiségét cáfolni igyekeznek, anélkül, hogy az eredeti dokumentum akárcsak egy percre is a kezükben lett volna. Hasonló helyzetekben ez a kutatói minimum – ahogy Tverdota György is írja –, enélkül cáfolni valamit a legteljesebb szakmaiatlanság. Az erre az alapvető szakmai hibára épülő vélekedést közzétenni pedig a közvélemény tudatos félrevezetése.

 

Mindeközben már tart a kézirat árverése, az ára jelen pillanatban 2,3 millió forint.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!