2021. 03. 08., Hétfő, 11:27

Vakcinainfo: több, mint 1 millió magyar beoltva, így áll hétfőn az átoltottsági ráta

Heti összefoglalónk keretében számot adunk arról, hogy áll az átoltottsági ráta Magyarországon, az Unióban és a régiónkban. Magyarországon március 8-án, 100 főből 13,3-ra jut legalább egy vakcina, összesen több, mint 1 millió ember kapta már meg az oltást, ezzel az Unióban a második legjobban átoltott nemzet vagyunk (csak Málta előz meg minket).

A hétvége érdekesen alakult, hiszen, ahogy arról korábban is beszámoltunk, a tömeges átoltatás a hétvégén elmaradt (több, mint 70.000 főt érintett), de egyszerre elég fejetlen helyzet alakult ki: az Operatív Törzs valamint a kormány elismerte, hogy elmaradnak az oltások, de aki megjelent az oltópontokon, azokat beoltották szombat-vasárnap az AstraZeneca oltóanyagával.

Ebben a körben ezt az oltóanyagot kifejezetten a 60 év alatti krónikus betegeknek adják, az Unió összes országában. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az oltás körül a hétvégén ,,csak kisebb fennakadás" volt, orvosi beszámolók alapján viszont 

Bosszantó, hogy itt ülünk több száz vakcina fölött, de felsőbb utasítás alapján nem adhatjuk be azoknak, akik eljöttek az oltópontra, úgy, hogy nem szerepeltek a listánkban.

- mondta egy rezidens orvos, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

Szomorú, hogy a legnagyobb krízishelyzetben sincs összhangban a felsőbb utasítás, hiszen voltak olyan kórházak, ahol beadták mindenkinek, aki megjelent az oltóponton.

Különben Veszprémben is zajlott a hétvégén az oltás, többen beszámoltak szerkesztőségünknek arról, hogy az SZTK-ban és a megyei kórházban zökkenőmentes és gyors volt az oltás folyamata az AstraZeneca oltóanyagával. Emellett többen is jelezték, hogy az oltás semmi különösebb mellékhatással nem járt, maximum a fejük fáj és belázasodtak (ezek megszokott mellékhatások).

Az adatokat illetően, szokásosan az Our World in Data Organisation adataiból dolgozunk, e szerint Magyarországon 13,3 főre jut 100-ból vakcina. Ez az Uniós átlag fölött van, ahol 9,04 főre jut.

A régióban is kiemelkedően teljesítünk, hiszen Ausztriában 8,92, Szlovákiában 9,58, Romániában 9,01, Horvátországban 5,89, Szlovéniában pedig 9,79 főre jut a 100-ból legalább egy oltás.

Nemzetközi kitekintésben Ausztrália Covid-semleges országgá vált, már 6 hete nincsen igazoltan új eset, így az ország megnyitott a lakosok számára. Szintúgy megnyitott Izrael, ahol az átoltottsági ráta 99%. Az Egyesült Királyságban 33,71 főre jut legalább egy vakcina, március 8-al megnyitnak az iskolák, ezzel kezdetét vette a részleges nyitási tervezetük.

A magyar kormány szerint a nyitás március 22. után indul, fokozatosan, arra kérik a magyarokat, hogy töltsék ki az erről szóló Nemzetki Konzultációt március 15-ig.

Az oltás ingyenes és önkéntes, itt tudtok rá regisztrálni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: