2021. 02. 23., kedd, 15:56

Az angolok nyitni készülnek, napra pontosan megosztották a lépéseket

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, kedden jelentette be az újranyitási tervet Angliában, mely március 8-tól június 21-ig fog megvalósulni, amennyiben minden a jelenlegi tendenciák szerint halad.

Fontos lehet az európai közösségnek az a momentum, hogy egy frissen kilépett tag hogyan birkózik meg az újranyitással, amely egy remek kísérletnek, példának mutatkozik, amit később akár az Uniós tagállamok át is vehetnek. Magyarországon is szó van már az újranyitásról, érezzük, hogy egyre inkább kellene már - szükség is lenne rá, de a járványhelyzet a szakemberek szerint még nem enged minket fellélegezni. A kormány és szakértői szerint most az a fontos, hogy az újonnan fertőzöttek aránya ne haladja meg az újonnan beoltottak arányát, jelenleg viszont megjósolhatatlan, hogy melyik mutató fog gyorsabban növekedni.

 

Látjuk azt a nemzetközi precedensekből, hogy milyen hatásai vannak az átoltásnak. Boris Johnson szerint az engedélyzett vakcinák biztonságosak, szignifikánsan csökken az új megfertőződések száma, valamint az új halálozások száma is visszaszorulóban van, szakértői szerint a jelenlévő koronavírus-mutánsok ellen is véd a vakcina, de erre bizonyíték még nincs.

4 alapvető kondíciót határoztak meg ahhoz, hogy a tervek megvalósulhassanak:

  1. a vakcinaprogram a tervek szerint kell, hogy haladjon,
  2. a jelenlegi kutatások bebizonyosodnak, vagyis csökken a fertőzöttek és az elhunytak aránya
  3. az infekciós-ráta nem terheli túl az egészségügyi rendszert
  4. az új variánsok ellen is véd a vakcina.

 

Ha mind a 4 feltétel teljesül folytonosan, akkor a tervek szerint:

  • Március 8: az iskolák újranyitnak, délutáni kültéri foglalkozásokkal.
  • Március 29: 6 ember, vagy 2 háztartás kültéren összegyűlhet, a kültéri sportlétesítmények újranyílnak, a lakosok elhagyhatják utazás céljából a környéküket.
  • Április 12: a beltéri sportlétesítmények újranyitnak, ahogy a szállodák is belföldi utazás céljából. A nem életfontosságú boltok és üzletek újranyitnak.
  • Május 17: a vendéglátóipari-egységek kinyitnak (a klubok nem), 2 háztartás már beltéren is összegyűlhet. Kültérre vonatkozóan eltörlik a gyülekezési korlátozások nagy részét.
  • Június 21: az összes korlátozást eltörlik. A szórakozóhelyek is újranyílnak.

 

Magyarország is választhat egy hasonló utat, mi olyan szempontból vagyunk szerencsésebbek, hogy Magyarországon nincs egész napos kijárási tilalom, valamint a legtöbb bolt is nyitva van. 

Az angol út egy remek képet ad abban, hogy lássuk vajon mikor lélegezhetünk fel újra szabadon. Ha minden jól megy, Magyarországon is akár a nyár eleje környékére már csak pár szigorítás marad meg, s normális életünket talán végre visszanyerhetjük.

 

Alig várjuk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!