2021. 03. 09., Kedd, 18:42

Nem maradtak otthon a magyarok, hiába jelentették be a harmadik hullámot

A mobiltelefonok mozgásának adatai alapján nem igazán tartanak az emberek a megfertőződéstől.

Bár a koronavírus harmadik hullámának hivatalos bejelentése már lassan három hete megtörtént, és hétfőtől újabb korlátozásokat jelentettek be, a Google és a Facebook által szolgáltatott adatok alapján úgy tűnik, nagy volt a nyüzsgés előző hét vége felé, nem maradtak otthon az emberek. Mint ahogy mi is írtunk róla, óriási tömegek lepték el az élelmiszerboltokat, patikákat, dohányboltokat és sokan megrohamozták a március 22-ig bezárt üzleteket is.

Az emberek mozgásáról a Qubit hozott szemléltető grafikonokat, amelyek alapján látható, hogy a karácsony előtti időszakban nagy volt a jövés-menés, ami érthető is, hiszen az ünnepek közeledtével megszokott a vásárlási láz. Szilveszter után csökkentek a számok, majd ezt követően januárban újra emelkedés látható, amely minimális eltérésekkel szinte ugyanazokat a számokat hozta hétről-hétre. Ez változott meg az előző hét vége felé, amikor kiugró számokat hozott a Google mutatója, amely nagy valószínűséggel összefüggésben lehet a korlátozások hírére beindult pánikvásárlásokkal, ami Veszprémben is kifejezetten látványos volt. 

A szakemberek továbbra is figyelmeztetnek, a harmadik hullám a mutáns vírusok rapid terjedése miatt eddig nem látott tragikus számokat hozhat. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: