2021. 03. 24., Szerda, 10:36

A Pfizer elkezdte tesztelni a koronavírus elleni gyógyszerét

És egy intravénás tesztelését is.

A Pfizer elkezdte a Covid−19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelésének korai szakaszát, amit a fertőzés első tüneteinek megjelenésekor lehetne adni a betegeknek. Az antivirális gyógyszerjelölt laboratóriumi kísérletekben meggyőző hatékonyságot mutatott a Covid−19 betegséget okozó SARS−CoV−2 új típusú koronavírus ellen – írja az MTI.

A PF-07321332 nevű gyógyszerjelölt egy fehérjebontó enzimgátló, ami megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben. Az ilyen fehérjebontó enzimgátlók hatékonyak más vírusok, mint a HIV vagy a hepatitis C ellen, önmagukban is és más antivirális szerekkel kombinálva. A cég szerint ez a molekulafajta jó kezelés lehet a Covid−19 ellen, mivel a jelenleg piacon lévő, hasonló elven működő terápiák esetében nem jeleztek biztonsági kockázatokat. A Pfizer emellett tanulmányoz egy intravénásan adható vírusellenes gyógyszerjelöltet is a klinikai próbák korai szakaszában kórházban kezelteken is.

Együtt a két jelöltnek megvan a potenciálja arra, hogy egymáshoz illesztett kezelést eredményezzen, amely kiegészíti az oltást, ha a betegség felüti a fejét.

– mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos vezetője.

Reméljük hamar piacra is dobják.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: