2021. 04. 04., Vasárnap, 16:25

Veszprémben oltják a fiatal korosztályt az AstraZeneca vakcinájával

Értesüléseink szerint Veszprémben április 6-án kedden, több, mint 60 fő 18-25 év közöttit fiatalt oltanának az AstraZeneca vakcinájával.

Vasárnap folyamán több fiatal is kapott értesítést arról, hogy kedden lehetőség nyílik az AstraZeneca oltás felvételére, háziorvosi megkeresés alapján.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság területén már több, mint 20.000.000 fő kapta meg ezt a típusú oltást, ám eddig összesen 25 főnél, többnyire 60 éven aluliaknál jelentkezett vérrög-képződés, amiből 7 fatális kimenetelű volt.

Korábban mi is beszámoltunk róla, ám a számítások és a szakvélemények alapján ez csupán 0,000035%-ös veszélyességi faktort hordoz maga után, így a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség, valamint az OGYÉI és az NNK továbbra is biztonságosnak minősítette a vakcinát, hiszen a mellékhatások a klinikai tesztfázisokban és a tömeges beoltások alatt is elenyészőnek bizonyosodtak.

A tesztfázisokban mért és a márciusi mérések alapján nagyjából 72-75%-os eséllyel előzi meg a tünetek kialakulását, valamint a komoly kezelést és a fatális kimenetelt 100%-ban megállítja. Szakértők arra buzdítják a megkeresetteket, hogy éljenek a lehetőséggel, és oltassák be magukat, amikor az rendelekzésre áll.

Frissítés, 2021.04.04. 20:11: dr. Mihályi László és dr. Fehér Szabolt páciensei is élhettek a lehetőséggel, így többszörösen 60 főt oltanak, újabb olvasói beszámoló szerint Moderna vakcinák is rendelkezésre állnak, ugyan ebben a korosztályban. A jelentkezőket oltópontok helyett a saját rendelőkben oltják. Veszprémen kívül az ország többi részén is oltják - egyelőre exklúzívan - a fiatal korosztályt, a prioritás továbbra is a 65 éven felettieken és a pedagógusokon van.

A koronavírus-elleni oltás ingyenes és önkéntes, regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n lehet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: