2021. 04. 19., Hétfő, 11:19

Mutatjuk, hogy alakult az első tanítási nap a veszprémi általános iskolákban

Az iskolaigazgatókat kérdeztük, mekkora arányban jelentek meg az alsósok a jelenléti oktatásban.

A PDSZ és a kormány között feszült párbeszéd zajlott a miniszterelnök bejelentése óta, ami még az elmúlt hétvégébe is belenyúlt, a vita pedig akörül forgott, vajon nyissanak-e az iskolák, avagy maradjon a digitális oktatás. A pedagógusokat képviselő szakszervezet érvelése szerint a nyitás túl korai, a járványgörbe a csúcsokon, a pedagógusok pedig még csak az első Pfizer oltást kapták meg, így az immunitásuk még nem alakulhatott ki teljesen.

Az Emmi minisztériuma pedig a HVG-nek nyilatkozott, miszerint amennyiben kevés számú gyermek jelenik meg az iskolákban, akkor rendkívüli szünetet is elrendelhet az Oktatási Hivatal, amely pótlását szombatonként, vagy a nyári szünet egy részének lecsípésével is járhat. 

A kérdés a téma minden szereplőjének nagy fejtörést okozott, de talán a szülők kapták ebben a legnehezebb feladatot, hiszen az információk tengerében nem könnyű eligazodni és döntést hozni, hogy engedjék-e gyermekeiket az iskolába. Arról, hogy városunkban miként döntöttek a szülők, a hétfői, iskolaigazgatóktól begyűjtött információink adnak egy keresztmetszetet. 

Megkeresésünk arra irányult, hogy milyenek voltak az újranyitással kapcsolatos tapasztalok, minden rend szerint haladt-e az alsó tagozatokon, illetve milyen arányban voltak olyan pedagógusok és diákok, akik éltek a jelenléti oktatástól való távolmaradás lehetőségével. 

Szilágyi Erzsébet Általános Iskola: 

Az igazgató úr által elmondottak alapján, a pedagógusok mind jelen vannak, ahogy minden dolgozó is, a diákok közül csak elenyésző számban vannak azok, akik nem jöttek be, de soknak közülük van hivatkozási alapja.

Hriszto Botev Általános Iskola:

Az igazgatónő elmondása szerint minden rendben zajlott a hétfői napon, a tanulók 2/3-a jelent meg, a többinek szülői kikérővel távolmaradást adott az igazgatónő. Működik a hibrid oktatás is, Microsoft Teams-en, online is közvetítik az órákat az otthon maradottaknak, így egyszerre tudnak haladni a többiekkel.

250 hiányzásával kapcsolatban úgy fogalmazott az igazgatónő, hogy mivel ugyanúgy ott vannak akár online, akár offline a diákok a tanárórán, órát hallgatnak, dolgozatokat írnak, felelnek, van elég jegyük, így mindenki lezárható lesz az év végén, ezzel nem lesz elvileg senkinél sem probléma az év végén de hozzátette azt is, hogy a szülők is nagyon együttműködők. Három tanár van táppénzen,betegség miatt, de mindenki más felvette a munkát. 

Kossuth Lajos Általános Iskola: 

Az igazgatónő elmondta, hogy nem tapasztaltak semmi fennakadást, minden tanár felvette a munkát van néhány szülő akadt csak, akik azt kérték, hogy otthon maradhassak a gyermekeik, de nem tömeges a jelenség egyáltalán - a törvényi szabályozásoknak megfelelően járnak el a hiányzásokkkal kapcsolatban.

Csolnoky Jenő Általános Iskola:

Az igazgatónő úgy nyilatkozott, hogy mindenki megjelent, minden rendben volt, nagyon örülnek, hogy végre újra együtt dolgozhatnak és együtt lehetnek a diákok és a tanárok.

Deák Ferenc Általános Iskola:

Az igazgató kihangsúlyozta, hogy nagy figyelmet fordítottak az iskola fertőtlenítésére a szünetben és a diákok továbbra is csak kézfertőtlenítés és lázmérés után léphetnek be az iskolákba. A 13 alsó tagozatos osztályokban minden rendben van, mindössze a tanulók 11%-a kért engedélyt a távolmaradásra. A Gyulaffy László Általános Iskolával is egyeztetett, ahol megtudta, hogy 260 diákból mindössze 10 diák kért kikérőt. Véleménye szerint ezek kedvező számok és emellett minden osztálynak 2 termet is tudtak biztosítani. 

Cikkünk megjelenéséig a Rózsa úti-, a Dózsa György-, a Simonyi-, és a Báthory Általános Iskola részéről nem tudtunk meg információkat, cikkünket frissítjük. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: