2021. 04. 15., csütörtök, 14:49

Nem lesz kötelező a gyermekeket óvodába és iskolába vinni hétfőtől

Ezt maga Maruzsa Zoltán jelentette be az operatív törzs csütörtöki  sajtótájékoztatóján. 

A köznevelésért felelős államtitkár az iskolanyitással kapcsolatban mutatta be a hétfői óvoda-és iskolanyitás részleteit. A március 5. előtti, azaz a szeptemberben bevezetett szabályok lépnek életbe, miszerint:

  • továbbra is kötelező lesz a lázmérés, a fertőtlenítés és távolságtartás is, ugyanakkor a maszkviselésről opcionálisan dönthetnek az iskolák.
  • Az óvodákban továbbra sem lesz kötelező részt venni a jelenléti oktatásban

Kiemelte, hogy az óvodák és az alsó tagozatok megnyitása mellett az is szólt, hogy az említett két csoportban alacsonyabb volt a fertőzöttek aránya, arányaiban az alsó tagozaton fele-harmada volt a fertőzöttek aránya, mint a felsősök körében. Az iskolai oktatással kapcsolatban úgy fogalmazott, amennyiben egy szülő úgy dönt, hogy nem engedi a gyerekét az iskolába, akkor kérheti a személyes oktatás alóli felmentést, amelyről az intézményvezetők jogköre lesz döntést hozni.

El kell fogadni, hogy átmenetileg lesznek, akik nem engedik a gyerekeiket iskolába.

Felvázolt továbbá alternatív megoldásokat is, például lehet csoportbontásban tartani az órákat, de ezt központilag nem rendelhetik el, mivel nincs minden iskolában lehetőség arra, hogy megfelezzék az osztályokat, ugyanis nincs kétszer annyi pedagógus. Az osztályozó vizsgákkal kapcsolatban újra kiemelte: aki 250 óránál többet hiányzik és nem osztályozható a jegyek alapján, annak osztályozó vizsgát kell tennie az év végén.

Arról pedig, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak a szülőknek, akik nem viszik a gyermeküket iskolába Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy minden szülőnek joga van a járványügyi helyzetre hivatkozva arról dönteni, hogy nem engedi a gyermeket a közösségbe, azonban ebben az esetben, mivel az offline oktatás elkezdődik, nem lehet elvárni a pedagógusoktól, hogy kétszer oktassanak, így a normál oktatás mellett nem lesz elérhető az online oktatás. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai mélyebben beleásták magukat a témába, emellett pedig máris elkészítették azt a formanyomtatványt, amely iskolai kikérőként letölthető és használható. 

Nehéz döntés...

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!