2021. 05. 31., Hétfő, 09:48

Ne gyújts rá! Ma van a Nemdohányzók Világnapja

A WHO 1987-ben hozta létre a Nemdohányzók Világnapját, ezzel is felhívva a figyelmet a dohányzás ártalmaira. A világon hozzávetőleg 1,3 milliárd ember dohányzik és évente hozzávetőleg 6 millió ember hal meg a dohányzás miatt. Magyarországon a nők kb. 28%-a, a férfiak 40%-a számít dohányosnak.

Már Kaposváron is kaphatók a dohányt teával és mentával helyettesítő "cigik"

Már Kaposváron is kaphatók a dohányt teával és mentával helyettesítő "cigik"

Az alternatív, klasszikus dohánytermékeknél kevésbé káros füstölni valókat egyre többen választják az utóbbi időben, és egyre szélesebb palettáról választhatunk közülük. Egy új termékcsalád azok számára lehet vonzó, akik egy kis időt szeretnének maguknak adni a teljes leszokás előtt, vagy 

A dohányzók száma világszinten még mindig folyamatosan nő, habár néhány magas jövedelmű országban már csökkenést mutat. Magyarország sajnos élen jár a dohányzásban, a fejenként elfogyasztott cigarettamennyiség csaknem háromszorosa a világátlagnak. 

Miért ne?!

  • A dohányzás jelentősen megnöveli bizonyos megbetegedések kockázatát: daganatos megbetegedések, légúti rendellenességek, COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), szív- és érrendszeri megbetegedések, a szemet érintő megbetegedések, csontritkulás, gyomorfekély, fogászati megbetegedések.
  • A dohányosok fele a dohányzással összefüggésbe hozható okok miatt veszíti életét.
  • A dohányzás negatívan befolyásolja a termékenységet.
  • Az esztétikai okok is megfontolandóak: nemcsak fogai lesznek sárgák és betegek, de a bőr is előbb öregszik. Nem utolsó sorban pedig egy nemdohányzó számára egy dohányos szaga visszataszító lehet.
  • A dohányzás veszélyezteti a magzat egészségét, fejlődési rendellenességekhez, de vetéléshez is vezethet.
  • A dohányosok átlagosan kb. 10 évvel korábban halnak, mint a nemdohányzók.
  • Ha az egészségügyi következmények nem lennének meggyőzőek: kiszámolta már mennyit költ egy évben a cigarettára?

Ne is nézzetek ma rá!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: