2021. 08. 13., Péntek, 09:10

Túl sokan pislantanak a Balatonba, ezért elkezdett algásodni

via

Az ingyenes toaletthasználat hiánya miatt a strandolók vizeletének nagyobb hányada kerül a tóba, növelve a víz foszforterhelését, ami az algásodás kiváltó oka.

Állami támogatást kér a Balatoni Szövetség elnöke a tóparti nyilvános illemhelyek ingyenessé tételéhez. Lombár Gábor, aki Balatonfenyves független polgármestere azt mondta, újra ingyenessé kell tenni a WC-ket a tó vízminőségének védelmében.

Véleménye tudományos oldalról is megerősítést kapott. Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja azt mondta, hogy

egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít. Az üdülőrégió vendégéjszakáinak számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel

Ez a tó teljes terheléséhez képest nem olyan borzasztóan sok, hiszen csak a Zalából körülbelül 25 tonna érkezik évente a tóba, de ahhoz képest sok, hogy nagyon drága beavatkozások árán sem sikerült 8-10 tonnára csökkenteni a kívülről érkező foszfor mennyiségét – derült ki. A Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha az illemhelyeket használná.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: