Egyre több országban és szektorban vezetik be a kötelező oltást - Vajon nálunk is ez lesz?

2021. 09. 07., Kedd, 09:24

Egyre több országban és szektorban vezetik be a kötelező oltást - Vajon nálunk is ez lesz?

via

A covid oltások kifejlesztése óta téma, hogy vajon kötelezővé kell-e, illetve egyáltalán lehet-e tenni azokat. A legtöbb politikus eleinte kizárta ennek a lehetőségét, mostanra azonban közülük egyre többen szajkózzák a kötelező oltás szükségességét, a közvélemény azonban érthető módon erősen ellenzi ezt. A járvány úgynevezett negyedik hullámának beindulásával számos európai országban az oltások kötelezővé tételét latolgatják, vagy már azzá is tették egyes foglalkozási csoportok számára. Lássuk, mely európai országok járnak élen a kötelező oltást illetően.

Franciaországban a kormányszóvivő, Olaszországban pedig maga a kormányfő közölte az elmúlt napokban, hogy akár az egész lakosság számára is kötelezővé tehetik a Covid-19 elleni oltást. 

Franciaország

Franciaországban szeptember 1-től és szeptember 15-től október 15-ig több lépcsőben és többféle türelmi idő lejártával lépnek életbe új szabályok, amelyek nemcsak az egészségügyben, hanem számos más, a közszférában és a privát szektorban dolgozó személy számára gyakorlatilag kötelezővé teszik az oltást (hacsak nem estek már át a koronavírus-fertőzésen).

A kezdeti becslések szerint ez 700 ezer embert érintett, de most már akár már 1,8 millió dolgozóról is szó lehet. Gyakorlatilag mindenkinek, aki kapcsolatba kerül ügyfelekkel, vendégekkel, betegekkel, igazolnia kell, hogy nem fertőzött, illetve védettséggel rendelkezik.

Gabriel Attal kormányszóvivő pár nappal ezelőtt azt sem zárta ki, hogy akár az egész lakosság számára is kötelezővé kell majd tenni az oltást.

Eljöhet ez a pillanat is – mondta el egy kérdésre válaszolva.

Olaszország

Olaszországban a kormányfő, Mario Draghi nem egyszerűen lehetségesnek tartja, hanem kifejezetten támogatná az oltás kötelezővé tételét. Erről szeptember 2-án beszélt először a miniszterelnök, akivel a hírek szerint a kormány több minisztere is egyetért.

Szeptember 1-től az összes pedagógus és egyetemista, illetve főiskolás csak zöld kártyával léphet be az oktatási intézményekbe. Csak így vehetők igénybe a távolsági buszok, a vonatok, a kompok és a repülők is

A védettségi igazoláshoz az illetőnek

  • legalább egyszer beoltottnak kell lennie,
  • vagy friss negatív vírusteszttel kell rendelkeznie,
  • vagy hat hónapnál nem régebben kellett felgyógyulnia.

Az előírásokkal lényegében kötelezővé teszik az oltást a tanároknak és az egyetemistáknak.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban egyelőre csak az idősellátásban dolgozók számára írták elő a kötelező oltást. Becslések szerint emiatt a szektorban dolgozók 7 százaléka, azaz akár 40 ezer ember is elveszítheti az állását. Szeptember végétől várhatóan az éjszakai bárokban és más helyeken is bevezetnének hasonló igazolási kötelezettségeket.

Görögország

Görögországban az egészségügyi dolgozók számára írták elő a kötelező oltást, így most tízezer görög magán- és közalkalmazottat fenyeget a felfüggesztés, mivel körülbelül ennyien nem oltatták be magukat.

Magyarország

Magyarországon egyelőre csak az egészségügyben dolgozóknak írták elő a kötelező oltást. Igaz a határidők nemrég módosultak, a kormány két héttel kitolta a végső dátumot, amikor már valóban szankcionálják azokat, akik nem kaptak oltást az egészségügyisek közül. Az új határidő szeptember 15-e.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: