2021. 09. 08., szerda, 10:11

Tragikus nyár: 14-en fulladtak idén a Balatonba, 376 embert mentettek ki

A tavalyi évben nyolcan, három éve hatan fulladtak a Balatonba.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, melyhez a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tartozik elmondta, hogy 177 kivonulás során 376 embert mentettek ki a Balatonból. Az idei 14 vízbefulladás során 13 alkalommal úszás során történt a tragédia, egy esetben pedig vízieszköz használatával következett be.

Halfarkast láttak több Balaton-parti településen

Halfarkast láttak több Balaton-parti településen

Az északi sarkkör közelében költő madár észlelése ritkaságnak számít Magyarországon, ezért keltett feltűnést, hogy több településen - Fonyódon, Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen - is feltűnt az utóbbi időben. Az ékfarkú halfarkas nevét onnét kapta, hogy nem megfogja,...

Ugyanazokkal a problémákkal kell szembesülnünk évről-évre: azzal, hogy a klasszikus vízibalesetek legnagyobb része az emberi felelőtlenségre vezethető vissza. A strandolók egy jelentős részén látszik, nem mozognak otthonosan a vízben, idegen számukra a közeg, mégsem tartják be az alapvető szabályokat – mondta Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa, a vízimentő-képzés vezetője a Népszavának.

 

Ezért is fontos, hogy lehetőleg mindenki megtanuljon legalább annyira úszni, hogy nyílt vízen ne kerüljenek azonnal kiszolgáltatott helyzetbe.  Azt is hozzátette, hogy a fiatalabb korosztály óvatosabbnak tűnik, mint 10-15 éve kortársaik.

A bajt az okozza, hogy úszva, SUP-pal, matracokkal és vízibiciklivel elhagyják a biztonságos zónát, a vízben pedig később pedig bajba kerülhetnek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!