2021. 10. 12., kedd, 12:11

Mától pályázhatnak a fiatalok az ingyenes európai vonatbérletekért

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy mától ismét lehet pályázni a 18 és 20 év közötti európai fiataloknak az Európai Unió DiscoverEU nevű programjára.

A Bizottság 60 000 európai fiatal számára biztosít ingyenes vasúti utazási igazolványt. A pályázatra 2001. július 1-je és 2003. december 31. között születettek jelentkezhetnek, ez október 26-án délben lezárul. Mivel tavaly a koronavírus miatt a programot elhalasztották, idén nem csak a 18 évesek, de a 19 és 20 évesek is pályázhatnak.

Európai város vette el Tokiótól és Szingapúrtól a világ legbiztonságosabb városa címet

Európai város vette el Tokiótól és Szingapúrtól a világ legbiztonságosabb városa címet

Az Economist Intelligence Unit (EIU) összeállításában európai város nyerte el a világ legbiztonságosabb városa címet. Az előző években Tokió, Szingapúr és Oszaka versengett a címért.

A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványaikat, egy legfeljebb 30 napos időszak alatt. A bizottsági tájékoztatás szerint, mivel továbbra is bizonytalan a világjárvány alakulása, egy új mobil utazási igazolvány révén az EU minden utazónak rugalmas foglalási lehetőséget biztosít. Az indulási dátum egészen az indulás időpontjáig bármikor módosítható. A mobil utazási igazolványok egy évig érvényesek. A uniós bizottság azt tanácsolta az utazóknak, hogy tájékozódjanak az utazási korlátozásokról.

 

 

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb öt fős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak. A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program főként a vasúti utazást támogatja. Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, illetve kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!