2022. 01. 26., Szerda, 21:27

Valóban össze tudnak szinkronizálódni a nők ciklusai?

Anyák és lányaik, lakótársak, szobatársak, barátnők veszik észre, hogy menstruációjuk furcsa módon egy idő után ugyanakkor lesz esedékes. Tényleg létezik a menstruációs szinkronitás és miért történik mindez?

Számtalan nő számolt be arról, hogy menstruációjuk kezdete egy napra esik olyan nőkével, akikkel együtt élnek vagy sok időt töltenek együtt. Ezt a menstruációs szinkront gyakran említik „McClintock-effektusnak” is. A McClintock-effektust Martha McClintockról nevezték el, aki 135 kollégiumban végezte el tanulmányát, hogy kiderítse tényleg egymáshoz igazodnak-e a nők ciklusai. A kutatás során csupán a havi vérzés kezdetét figyelték meg. Eszerint az elmélet szerint a fizikai kapcsolatban álló nők feromonjai befolyásolják egymást és talán ez lehet az oka a jelenségnek.

McClintock feltételezése szerint talán a nők között található egy „alfa nőstény”, akinek menstruációjához szinkronizálódik a többieké.

Ezt követően 2006-ban Kínában szintén kollégiumban vizsgáltak 186 nőt, ez a tanulmány viszont egyszerű matematikai egybeesésnek vélte a jelenséget. Később az Oxfordi Egyetem 1500 nő adatait vizsgálta és ők is arra jutottak, hogy nem túl valószínű, hogy egymáshoz igazodnának a női ciklusok. Egy jóval kisebb vizsgálat 2017-ben szintén megfigyelte a nőket, itt a résztvevők 44 százaléka tapasztalta a szinkronizációt.

Ha pedig nem egymáshoz, hát mégis mihez szoktuk kapcsolni a menstruációt? A Holdhoz. Az emberek régen azt hitték, hogy a nők termékenysége összefügg a holdciklussal, hiszen akárcsak a női ciklus hossza átlagosan 28 nap, addig a holdciklus is majdnem ennyi, pontosan 27,32 nap. Egy 1986-os tanulmány is eszerint hasonlította össze a női menstruációt, ahol több mint 28 százalék az újhold fázisban vérzett. Ha csupán 826 nőre vetítenénk ki a számokat, akkor négy nőből egy az újhold fázisában menstruálna. 2013-ban újravizsgálták a feltételezést, az azonban azt mondta nincsen kapcsolat.

A szinkronitás így még mindig nem bizonyított, pedig rengetegen tapasztalják.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: