2022. 03. 23., Szerda, 12:47

Egyre nehezebben szoknak le a fiatalok a cigiről, nem könnyítik meg a dolgot az e-cigaretták sem

2020-ban magasabb volt a sikertelen próbálkozások aránya, mint az azt megelőző évtizedben.

A Journal of the American Medical Association folyóiratban közzétett adatok szerint sokkal sikertelenebb volt a leszokás, ugyanis 2020-ban több fiatalnak nem sikerült leszoknia a dohányzásról, mint az azt megelőző tizenhárom év bármelyikében. 2020 volt az első olyan év, amikor a kutatócsoport adatokkal rendelkezett az e-cigarettáról való leszokási kísérletekről, ez alapján pedig a fiatalok 4 százaléka próbált meg sikertelenül leszokni az e-cigiről.

Az e-cigarettát a hagyományos, éghető cigaretták alternatívájaként terjesztették a felnőtt dohányosok elé – egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy kevésbé veszélyesek, illetve az egyik célja az lett volna, hogy a felnőtt dohányosoknak ezzel sikerüljön leszokni. Ez másképp alakult a tinédzsereknél, akik 2018-ban tömegesen kezdtek el hevíteni, és sokkal kevésbé valószínű, hogy először dohányoznak.

Az új elemzés azt mutatja, hogy a fiatalok számára az e-cigaretta bevezetése nehezítette a leszokást.

A tanulmány a Monitoring the Future adatait tartalmazza, eszerint 1997 és 2019 között csökkent azoknak a fiataloknak, pontosabban diákoknak az aránya, akik hagyományos cigarettát használnak, továbbá a sikertelen leszokások aránya is csökkent körükben. A számok 2020-ban ismét felugrottak, több diák számolt be dohányzásról, és csupán 2 százalékuk próbált meg leszokni, de nem sikerült nekik.

Az e-cigaretták miatt jelentős mértékben lesz sikertelen a nikotinról való leszokás a fiatalok körében, ezért megfontolandó ezen árucikkek szabályozása – írták a tanulmány szerzői.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: