2022. 06. 10., Péntek, 13:32

Elf Bar - Általános iskolások is szívják a rendkívül népszerű, de illegális E cigit

Közel 7 doboznyi cigaretta lapul meg a rendkívül sok ízben kapható E-cigiben. 

Pár ezer forintért juthat ma hozzá bárki és rendelheti meg pár kattintással az Elf bar-t, a fiatalok körében rendkívüli népszerűségnek örvendő eldobható cigarettát, amely közel 7 doboznyi cigarettát tömörít magába és rendkívül addiktív nikotin tartalma miatt. A készülék fiatalos színekben és design-ban és rengeteg ízben kapható a mai fiatalok pedig előszeretettel használják.

Ahogy a hvg.hu megírta, ijesztő mértékben emelkedik az Elf Bar-t használó középiskolás, és sajnos általános iskolások száma is.

Az Elf Bar most baromi nagy divat, főleg a tinédzserek között” – erősítette  meg a HVG kamaszoktól szerzett információit Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos. Ha összességében nézzük, és sorrendet akarok állítani, akkor a legfontosabb az, hogy a nem dohányzáshoz képest mindegyik dohányzásforma rosszabb. Ezzel együtt, annyit mondhatunk, hogy az Elf Bar talán kevésbé káros, mint egy hagyományos cigaretta, mert utóbbinál a pirolízis, a papír égése, és egy csomó vegyület is megjelenik. De összességében ez azért nem ad okot az örömre. Ráadásul elég sok kora-tizenéves szívja már az Elf Bart.

De mi is az az Elf Bar?

Egy ízesített folyadékkal előre feltöltött, belső akkumlátorral rendelkező nikotin tartalmú eldobható e cigaretta, amely rendkívül sok ízben kapható. Töltést nem igényel, előre meghatározott szívási kapacitása van, 1500-3500 slukkot tartalmaz. A manórúdnak is keresztelt készülékből édes gőzt lehet szívni, íze, illata miatt sok szülő nem is gondol arra, hogy gyermeke cigarettázik. Édes íze miatt könnyen és gyorsan vezet függőséghez, bár létezik belőle nullszázalékos is, általában 2-5 százalékos nikotintartalommal szerezhető be. Az eddigi elemzések szerint növényi glicerint, polietilén-glikolt tartalmaz aromákkal vegyítve. A szakemberek szerint szerint észrevétlenül nikotinfüggőségbe taszítja a gyerekeket, fiatalokat.

Az Elf Bar jelenleg semmilyen szabályozás alá nem esik, fiatalok beszámolói alapján 1-2 nap, vagy egy buli alatt is sokan elszívják. Több esetben számoltak be orrvérzésről, vérköhögésről, szédülésről, mellkasi fájdalmakrólés fejfájásról is, amelyek mind tipikusan nikotin mérgezéses tünetnek felelnek meg.

És ha azt hitted, az ízek tekintetében nincs már új a nap alatt, akkor mit szólsz a hagymás-tejfölös verzióhoz?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: