2023. 01. 05., Csütörtök, 09:34

Spanyolországban az eldobált csikkek összeszedését a dohánycégekkel fizettetnék ki

A kormány, a jelentések szerint arra fogja kötelezni a dohányipari vállalatokat, hogy állják a számlát a cigarettacsikkek eltakarításáért, miután szerintük a cigarettaszűrők az egyik legtöbb szemetet tartalmazó tárgy a bolygón – számol be róla az IFLScience.

Spanyolország új szabálycsomagot mutatott be a műanyagszennyezés problémájának kezelésére. Az előírásokkal összhangban a kormány a jelentések szerint arra fogja kötelezni a dohányipari vállalatokat, hogy állják a számlát a cigarettacsikkek eltakarításáért, amelyek a környezetszennyezés egyik legelterjedtebb, de alulértékelt forrása.

A spanyol kormány december 27-én jóváhagyta a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló királyi rendeletet. Ez egy nagyobb európai uniós kezdeményezést foglal magában, amelynek célja, hogy a gyártókat felelőssé tegyék az általuk okozott szennyezés megtisztításáért. A Guardian szerint az új intézkedések a dohányipari vállalatokra is vonatkoznak majd, ami azt jelenti, hogy kötelesek lesznek fizetni a cigarettacsikkek eltakarításának költségeit. A cégek feladata lesz továbbá a lakosság felvilágosítása arról, hogyan kell a csikkeket megfelelően eldobni a közterületeken.

A cigaretták a szűrőik miatt, amelyek gyakran nem lebomló műanyag cellulóz-acetát szálakból készülnek, nagy terhet jelentenek a környezet számára. Tekintettel arra, hogy évente 4,5 billió cigarettacsikket dobnak ki - kétharmadát helytelenül -, a probléma nagyságrendje óriási. Egyes becslések szerint a tengerparti és városi szeméttakarítások során talált szemét akár 40 százaléka cigarettafilter.

Mit szólnátok ehhez itthon?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: