2023. 04. 20., Csütörtök, 10:17

A magyarok több mint negyede látott már UFO-t, a fiatalok szívesen találkoznának is velük

via

A magyarok 28 százaléka saját bevallása szerint látott már UFO-t, vagyis olyan tárgyat vagy jelenséget az égen, amit nem tudott beazonosítani. 

A legtöbben ezt nem az idegenek jelenlétének tekintik, de meglepően sokan, 70 százalék hisz abban, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül – derült ki a National Geographic magyarok körében készített reprezentatív felméréséből. Minden második válaszadó szerint nem valószínű, hogy az elkövetkezendő évtizedben kapcsolatba kerülünk idegen élőlényekkel, de ha erre sor kerülne, a fiatalok 49%-a szívesen venne részt harmadik típusú találkozásban.

A National Geographic  megbízásából készült reprezentatív kutatás arra kereste a választ, hogy hisznek-e a magyarok a földönkívüli intelligens életben, illetve láttak-e már számukra megmagyarázhatatlan égi jelenséget. A kutatás aktualitását az adta, hogy a National Geographic csatorna egy ötrészes sorozatot indít útjára, Az UFO-akták: Megnyílik az ismeretlen címmel. A National Geographic  kérdőíve rámutatott, a válaszadók 73 százaléka tudja, hogy az „UFO” az azonosítatlan repülő tárgyakat jelenti és nem idegen lényeket.

A magyarok 70 százaléka szerint létezik intelligens élet a Földön kívül és az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatos nézeteik szerint a megkérdezettek fele (50%) úgy véli, egyes UFO-k más bolygókról vagy galaxisokból a Földet meglátogató idegen űrhajók voltak. A válaszokból egyértelműen kiderül, hogy a kérdésben a férfiaknak van határozottabb véleményük, ugyanakkor ők a szkeptikusabbak is: bár 74 százalékuk szerint létezik intelligens élet, ez nem egyenlő azzal, hogy idegen lények látogatják a bolygónkat. 

Ugyanakkor más kérdésben már megoszlanak a vélemények. A válaszadók közel ugyanolyan arányban gondolják, hogy a nemzetközi vagy hazai katonai jelentésekben szereplő azonosítatlan repülő tárgyak a Földön kívüli intelligens élet bizonyítékai, mint nem; ennek aránya 33% és 30%.

Összességében a lakosság több mint negyede (28%) észlelt már olyan tárgyat vagy jelenséget az égen, amit nem tudott beazonosítani, míg kétharmaduk (61%) pedig egyáltalán nem tapasztalt még hasonlót. Országosan is érdekes az eloszlás: a fővárosiaknál 31%, míg a községek, városok és megyei jogú városok lakosai között átlagosan 27% az észlelési arány.

Minden negyedik (24%) magyar gondolja úgy, hogy amit látott, az inkább földönkívüli jármű volt, míg 41% mondja azt, hogy csupán egy természeti jelenség volt, amit nem tud megmagyarázni.

A megkérdezettek 45% nem tartja biztonsági fenyegetésnek az azonosítatlan repülő tárgyakat és csupán 7% véli úgy, hogy az idegenek komoly veszélyt jelenthetnek a bolygónkra. Továbbá, 18% tartja úgy, hogy a következő évtizedben kapcsolatba kerülünk idegen élőlényekkel.

A magyarok 38 százaléka mondja azt, hogy szívesen találkozna földönkívüliekkel. A férfiak 47, míg a nők 30 százaléka venne részt az esetleges harmadik típusú találkozásokban.

Ez az arány egyébként a fiatalok körében a legmagasabb, 49%.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: