Megjelent a rendelet, már csak eddig szívhatjuk az ízesített GLO-t és IQOS dohánytermékeket

2023. 07. 20., Csütörtök, 17:20

Megjelent a rendelet, már csak eddig szívhatjuk az ízesített GLO-t és IQOS dohánytermékeket

Már tavaly is írtunk róla, hogy az EU betiltja idén ősztől az ízesített hevített dohánytermékek forgalmazását. Az erről szóló, Orbán Viktor által aláírt rendeletet nemrég ki is hirdették a Magyar Közlönyben.

A rendelet lényege az, hogy azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt, nem lehet értékesíteni

Ez vezetett például a mentolos cigaretták betiltásához. Kivételt képeztek viszont ez alól a hevítéses dohánytermékek, de csak addig, amíg azok piaci részesedése nem érte el a 2,5 százalékot. Mivel ez bekövetkezett, az Európai Bizottság lépett is.

Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években az IQOS és a GLO elterjedésével, a hevített dohánytermékeknél nagyon nagy mértékben megnövekedett az ízesített termékek kereslete. Az említett eszközökhöz használt Heats-nél és Neo-nál is kaphatók olyan töltetek, amelyek valamilyen ízesítést tartalmaznak, vagy amiknél el kell pattintani egy kis golyót (kapszulát), amitől mentolos lesz például a cigi.

Az uniós irányelvet 2023. október 23-ától kell alkalmazni, de a kormány megfelelő felkészülési időt ad minden szereplőnek, 2024 őszétől tűnhetnek el végleg ezek a termékek a piacról.

A rendelet ugyanis kimondja, hogy a hamarosan már tilalom alá eső termékeket „egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: