2024. 05. 06., Hétfő, 11:31

8000 szemeteszsák telt meg a magyar erdők szemetével 1 hónap alatt

Negyedik alkalommal rendezték meg a Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt – írja az MTI Aktív Magyarországért közleményére hivatkozva.

Az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb hulladékgyűjtő akciójában idén 8000 darab 200 literes szemeteszsákba több mint 1500 köbméter szemetet gyűjtöttek össze.

A kampány március 21. és április 22. között zajlott a magyarországi erdőkben, az akcióban több száz önkéntes vett részt. A Tavaszi nagytakarítás kampányhoz csatlakozó 69 szervezet 85 túrán szedte össze a szemetet. Az Aktív Magyarország által indított kezdeményezés az erdők nemzetközi napjától a Föld napjáig tartott, és számos állami erdészet, nemzeti parki igazgatóság, önkormányzat, civil szervezet és piaci szereplő csatlakozott hozzá. A kampány a természet megtisztításán túl a szemléletformálásra és a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, kiemelve: szemetet szedni valójában nem kellene, ha el sem dobná senki.

A szervezők remélik, hogy a Tavaszi nagytakarítás pár év múlva okafogyottá válik, hiszen, ha nincsen hulladék a természetben, nem is kell azt megtisztítani. Mivel a hulladékgyűjtés valójában csak tüneti kezelés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék természetbe kerülését, ezért a közgondolkodás átformálása és az önkéntesek bevonása legalább olyan fontos, mint maga a szemétszedés.

Vigyázz te is a környezetedre!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: