2022. 05. 02., Hétfő, 10:50

Van kiút – Olyan enzimen dolgoznak, ami napok alatt bontja le a műanyaghulladékot - VIDEÓ

Nem mondunk újat azzal, hogy milyen óriási mértékű a műanyagszennyezés szerte a világon, a tudósok pedig keményen dolgoznak azon, hogy megtalálják a legjobb megoldást erre.

Egy új tanulmány egy speciálisan létrehozott enzimváltozat alkalmazását vázolja fel, amely jelentősen csökkenti a műanyagok összetevőinek lebontásához szükséges időt. Az enzimváltozatot akár műanyagszennyezéssel szennyezett területek megtisztítására is használhatják – állítja a fejlesztő csapat.

A tesztek során a polimer polietilén-tereftalátból (PET) készült termékek egy hét alatt, esetenként 24 óra alatt lebomlanak – ezek olyan termékek, amelyeknek természetes körülmények között akár évszázadokig tarthat lebomlani. A csapat a FAST-PETase enzimet egy természetes PETázból fejlesztették ki, amely lehetővé teszi a baktériumok számára, hogy lebontsák a PET-műanyagot, és gépi tanulással módosították, hogy meghatározzák az öt olyan mutációt, amelyek lehetővé teszik a műanyag gyorsabb lebontását különböző környezeti feltételek mellett.

Miután az enzimváltozat elvégezte a feladatát és a műanyagot alapvető molekuláris egységeire választotta, a kutatók szerint ezt kémia eljárásokkal újra össze tudják rakni, és ismét műanyag terméket készíteni belőle. A FAST-PETase fejlesztése során 51 különböző fogyasztás utáni műanyag tartályt, öt különböző poliészterszálat, valamint PET-ből készült szövetet és vizes palackot vizsgáltak meg. Az összes ilyen terméken végzett tesztek során az enzimváltozat bizonyította hatékonyságát 50 Celsius-fok alatti hőmérsékleten.

A kutatók szerint a találmány viszonylag olcsó, hordozható, és nem túl nehéz ipari szintre alakítani.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: