2021. 01. 26., Kedd, 09:25

Kiderült, milyen funkciókat kap a volt Gyermekkórház és a Balaton Bútorgyár

Veszprém polgármestere a készülő 2021-es költségvetés kapcsán több tervet is nyilvánosságra hozott.

Porga Gyula visszatekintést tett a 2020-as évre, melyben megfogalmazta, hogy a város erős közösséget alkotott, együttműködés, empátia jellemezte az évet, melyben nagy szerepet játszottak a város intézményei, civil szervezetek, magánszemélyek és vállalkozások is.  Veszprém gazdasága országos szinten és a megyeszékhelyek közötti összehasonlításban is jól teljesített a pandémia alatt, gazdaságunkat válságállónak, ütésállónak jellemezte, miután a nagy cégek nemcsak gyártásra, hanem kutatásfejlesztésre is fókuszálnak, mely tevékenységüket a járványhelyzet alatt is stabilan tudtak végezni. A jövőben a cél a 2023-as EKF Veszprém-Balaton program sikeres megvalósítása, hosszútávú vízió pedig, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városai közé tartozhassunk.

A polgármesteri beszámoló szerint 2023 január 1-ig a következő beruházások biztosan elkészülnek:

- Az első csomagba az elöregedett, felújításra szoruló kulturális intézményeket, területeket sorolta, mint a Megyei Könyvtár, a vasútállomás környéke, a Megyei Múzeum és a Balaton Bútorgyár területe, melyek mind megújításra kerülnek. A Balaton Bútorgyár területén parkoló kapacitás bővítés fog zajlani és gyalogos átkötést eszközölnek a pláza és a buszpályaudvar között, emellett ideiglenes rendezvényhelyszínként is fog funkcionálni, majd 2024-től a terület rehabilitációja fog megvalósulni, melyben a vásárcsarnok és a buszpályaudvar rekonstrukciója is bele fog tartozni.

- Második csomagként a használaton kívüli, rossz állapotban lévő épületek felújítása és új funkcióval való felruházása történik meg, melyben a volt Gyermekkórház épülete lesz az egyik fókuszban, ahol kulturális és művészeti közösségi központ létesítése fog zajlani, emellett egy olyan korai fejlesztő központ fog kialakításra kerülni, amely a gyermekek fejlesztésének ad teret, ezzel is visszautalva az épület eredeti funkciójára.

Digitális Élményközpont is épül Veszprémben - Íme az EKF 2023-as fejlesztési tervei

Digitális Élményközpont is épül Veszprémben - Íme az EKF 2023-as fejlesztési tervei

Több infrastrukturális beruházásra is készül az EKF 2023 Veszprém - Balaton Zrt, talán a legizgalmasabb projektnek a Digitális Élményközpont ígérkezik. 

- Amint arról már beszámoltunk, a Szikvíz parkolóban egy Digitális Élményközpont épül majd, mely a remények szerint turisztikai mágnesként és attrakcióként vonzza majd a látogatókat. A 2021-es év költségvetéséről annyit árult el a város vezetője, hogy az előre nem látható bizonytalanságok miatt a működési költségek lecsökkentésére lesz szükség, de a beruházásokból nem engednek, hiszen elmondása szerint ezek élénkítik a gazdaságot, munkahelyeket teremtenek, melyekhez az Unió következő 7 éves költségvetése és az uniós helyreállítási alap is segítséget ad majd.

A teljes riport itt tekinthető meg: 

Alapvetően egy kiszámítható, óvatos költségvetés kialakítására törekednek, melyben inkább nehézségekre készülnek, de bíznak a pozitív kimenetelben.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: