2021. 01. 14., csütörtök, 10:58

Digitális Élményközpont is épül Veszprémben - Íme az EKF 2023-as fejlesztési tervei

Több infrastrukturális beruházásra is készül az EKF 2023 Veszprém - Balaton Zrt, talán a legizgalmasabb projektnek a Digitális Élményközpont ígérkezik. 

Nagyszabású beruházások érkeznek Veszprémbe az EKF2023 projekt által, kiemelkedő és figyelemreméltó terveket mutatott be a mai napon szervezett sajtótájékoztatón Dr. Navracsics Tibor az Európa Kultúrális Fővárosáért felelős kormánybiztosa, Porga Gyula Veszprém polgármestere és Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

 

 

A tervek szerint a volt szikvíz parkoló területén új, Digitális élményközpont épül, a Piarista gimnázium épülete felújításra kerül, hasznosítják a Balaton Bútorgyár egykori területét, megújul a vasútállomás és közösségi funkciót kap a gyermekkorház épületeAz ütemterv alapján 2022. december 31-re minden beruházásnak el kell készülnie. Elsőként a volt Balaton Bútorgyár épülete kerül önkormányzati kézbe, 2023-ra használhatóvá teszik és fogadóközponti funkciót kap, melyre a kormány többlettámogatást nyújtott Veszprémnek.

 

 

A Balaton Pláza és a Vásárcsarnok közötti gyalogos közlekedésben várható jelentős változás, a Piarista Gimnázium épülete visszakerül a katolikus egyház tulajdonába és további 40 milliárd forintból lesznek felújítva a várban található épületek. A Szikvíz parkoló megvásárlását követően alakítják ki az exkluzív környezetet nyújtó, turisztikai attrakcióként is szolgáló központot, amely a hagyományos kultúra és a digitalizáció által hozott kreatív ipart kívánja erősíteni.


 

A leendő Élményközpont az előzetes tervek alapján már biztos, hogy a CODE (Center of Digital Experiences) angol nevet viseli a nemzetközi szintéren , a magyar munkacíme pedig a Digitális Élményközpont rövidítése, azaz a "DÉ" lesz.

 

 

A beruházás célja a kreatív ipar megerősítése mellett három pillére helyeződik, a nemzetközi klasszikusok mellett a képzőművészet élményszerű bemutatására és a gyermekek számára ismeretterjesztő funkciók biztosítására is szolgál majd. A párizsi L'Atelier des Lumières Központhoz lesz hasonlatos a mi veszprémi élményközpontunk is. 

 

Mi már nagyon várjuk a 2023-as évet, hát Ti ? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!