2022. 04. 05., Kedd, 11:24

Beindítják a Jogállamisági Mechanizmust Magyarország ellen az Európai Unióban

Rövidesen a magyarországi választások után a világ több vezetője is gratulált Orbán Viktornak, immáron ötödik ciklusának, viszont az Európai Unió oldaláról nincs köszönet: az Európai Bizottság beindítja a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen, ami komoly eurómilliárdok visszatartását eredményezheti a gazdasági világválság küszöbén. Emellett a magyar kormánynak és az EU-nak még mindig nem sikerült megállapodnia a helyreállítási alap költségvetési tervéről.

Az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament plenáris ülésén jelentette be, hogy a Bizottság megindítja a jogállamisági mechanizmust közvetlen Húsvét után Magyarország ellen. A 6-8 hónapos eljárás végén Magyarországtól megvonhatják az Uniós forrásokat, valamint vissza is fizettehettnek bizonyos, már kifizetett összegeket.

De pontosan mi is a jogállamisági mechanizmus?

A jogállamisági mechanizmus relatíve egy új eszköz az Unió kezében az olyan tagállamokkal szemben, amelyek konzisztensen aláássák a demokratikus jogállamiság feltételeit, vagyis függővé teszik a bíróságok működését, összemosódik a végrehajtói- és a törvényhozói hatalom, valamint megfigyelhető korrupció jellemzi a közbeszerzéseket és az Uniós források felhasználását. A jogállamisági mechanizmus a közös források megvédését célozza, így a pénzek egyenlő és versengés alapján történő elosztását támogatja. A mechanizmus az Uniós forrásokat a jogállamiság tiszteletben tartásához köti.

Korábbi hírekkel ellentétben, miszerint a háború okozta gazdasági válság miatt nem fogja az Európai Bizottság elindítani a jogállamisági mechanizmust, mára már szertefoszlott: Johannes Hanh, EU-s biztos nyilatkozata szerint dolgozik Magyarország ügyén és beindítják a mechanizmust korrupciógyanú és közbeszerzési problémák miatt. A mechanizmus Lengyelország és Magyarország ellen volt potenciálisan elindítható, azonban a lengyelek ellen nem indítják el a mechanizmust.

Nehéz idők jönnek.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: