2024. 05. 02., Csütörtök, 07:22

Lénai tokokat fogtak a Balatonból

A közelmúltban két lénai tok - másik nevén szibériai tok - is horogvégre került a Balaton középső medencéjéből. Bár gyönyörű halak és kiemelkedő a sportértékük, mégis azt kérik hogy aki ilyet fog, ne engedje vissza a Balatonba, mivel nem őshonos fajról van szó.

Mint arról a balatonohal.hu értesült, előbb április 19-én Révfülöpön Németh Zsolt, majd egy nappal később Balatonlellén Janka János fogtak ki 1-1 tokhalat a Balatonból. Mivel nem tudták pontosan meghatározni a halak faját, visszaengedték a Balatonba. Attól tartottak, hogy esetleg védett vágó tok, vagy „nem fogható” státuszba tartozó kecsege akadt horgukra.

A szibériai tokot előszeretettel tenyésztik étkezési célra és több hazai horgásztóban is megtalálható, azonban nálunk idegenhonos, így jelenléte nem kívánatos. A Balatonban egyébként sem fordul elő őshonos tokféle, így nagyon kicsi az esélye, hogy ilyen hallal találkozhatnak a horgászok. A közelmúltban megjelenő lénai tokok valószínűleg a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.

Arra kérnek minden balatoni horgászt, hogy ha idegenhonos lénai tokot fognak, akkor azt a tóba ne engedjék vissza!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: