2022. 05. 06., Péntek, 13:29

Ingyenes emlőshatározó alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A Magyarországon élő emlősállatok azonosítását segítő, ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület.

Az alkalmazás a Magyarországon előforduló 85 emlősfaj terepi azonosításához nyújt segítséget 85 színes illusztrációval, egyes fajokhoz lábnyommintázattal és részletes fajleírásokkal. A közlemény szerint a 2016-ban megjelent Madárhatározó és a 2017-ben indult Kétéltű- és Hüllőhatározó mellett ez a harmadik olyan könnyen kezelhető telefonos alkalmazás, amely segíti a természetjárókat.

Az alkalmazás azoknak készült, akik kezdő természetjáróként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, hogy milyen állatot láttak erdőn, mezőn.

Ha film lenne, tuti horror válna belőle – Az űrbe küldték 500 állatfaj és 2000 ember DNS-ét

Ha film lenne, tuti horror válna belőle – Az űrbe küldték 500 állatfaj és 2000 ember DNS-ét

Április 27-én a SpaceX Crew-4 küldetése küldetése során a négy űrhajós mellett még egy rakomány földi DNS is került az űrbe.

Az okostelefonos alkalmazás lényege, hogy az állat alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kiválasztja a lehetséges fajokat, de már egyetlen szűrési feltétellel is működik. Az egyes fajok adatlapján a határozást Zsoldos Márton festő színes grafikái, rövid fajleírás és egyes fajoknál a fajra jellemző lábnyom is segíti. Emellett megtalálható az emlősök tudományos és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is.

   

Az alkalmazás, amely Android és iOS rendszereken is fut, a határozó mellett a memóriában szereplő összes fajt bemutató lexikon és fajfelismerő játék funkcióval is rendelkezik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: