2023. 02. 20., Hétfő, 09:56

Ettől zeng a sajtó - Tűzközelbe esett néhány százmillió az EKF forrásokból

Rendesen begyújtottak az EKF alatt, hatalmas port kavart az országos sajtóban a Veszprém-Balaton 2023 EKF pályázatainak nyertesei között kiosztott súlyos milliók háttere.

Minden a szemünk előtt történik, mégis ha azt mondjuk, hogy esetenként akár több százmillió forinthoz jutottak hozzá a EKF rendezvénysorozat forrásaiból egykori fidelitasos vezetők és más kormányhoz közel álló szereplők, akkor azért lesápadunk. Most pedig prózai túlzás nélkül jelenthetjük ki, hogy Veszprém országszerte a címlapokra került, a történések derekasan felpaprikázták a hangulatot az online térben, de min is akadtak ki? Összefoglaljuk. 

A szusizó a közfelháborodás alapja

A veszprémi Fidelitas volt alelnöke 2022-ben 66 millió 400 ezer forintos támogatásban részesült, a VEB2023 Zrt. támogatásával, így létesülhetett meg a Saiko No Sushi Bar. A pályázók között szerepelt Szalay Zsolt egy másik cégével, az Óváros Bisztró Kft-vel is, rögtön két projekttel: az egyiket visszamondta, de ugyanezzel a céggel pályázott programfejlesztés és közösségépítés tematikában: Nyert is 69 millió 380 ezer forintot arra, hogy közösségi teret hozzon létre az óváros szívében. 

A wokbár megvan? - már nincs.

Mindezek előtt 2020-ban nyitotta meg Kedvencem néven a wok bárt az Óváros téren. Rövid életű volt, nem sokkal ezután, mellette nyitotta meg hasonló profilú, de teljesen új helyét a Saiko No Sushi bárt - új helyet csináltak, de a Facebook oldalt csak átnevezték. 

Az Óváros Bisztró Kft. telephelye és az EKF programsorozatot lebonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. székhelye egyaránt Veszprémben az Óváros tér 26. alatt található. Az ingatlant az EKF 1,7 millió forintért bérli havonta.

 

A jéghegy csúcsa:

Több százmillió forintnyi megrendelést kaptak az EKF programsorozat főtanácsadójának és feleségének érdekeltségei. Mészáros Zoltán jelenlegi vezérigazgatói főtanácsadó 2020 márciusáig vezérigazgatója volt a rendezvénysorozatot bonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek. A társaság pályázati nyilvántartásai szerint Mészáros és felesége érdekeltségében álló három cég összesen 753 millió forintot nyert el a programsorozat forrásaiból - írja a 24.hu

  • VeszprémFeszt - Összesen 250 milliót nyertek.
  • A Rozé, Rizling és Jazz Napokra összesen 15 millió forintot nyertek.
  • A BWG Balaton Wine ang Gourmet Fesztiválra 200 millió forintban részesültek.
  • 288 millió forintot kapott a Mészáros többségi tulajdonában álló veszprémi Oliva Hotel is.

A 24.hu cikkéből kiderül az is, hogy Mészáros Zoltán főtanácsadói gázsija nettó 560 ezer forint. Így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mennyire áll fenn összeférhetetlenség ebben az esetben, de ezt már rátok hagyjuk, még akkor is, ha

Navracsicsék tájékoztatása szerint egyébként nem állt fenn összeférhetetlenség sem a Mészáros Zoltán, sem a Can Togay János érdekeltségeit érintő pályázatok esetén sem, mert a főtanácsadók a döntések előkészítésében vagy meghozatalában nem vettek részt.

Ezen kívül, szintén zenész, Can Togay János művészeti és kreatív főtanácsadó résztulajdonában álló társaság, a BuildingScape Hungary Művészeti és Kommunikációs Kft. 58 millió forintot nyert el az EKF forrásaiból 2022-ben. Tulajdonrészétől idén februárban vált meg, a 24.hu-val pedig közölte, csupán 5 százaléknyi tulajdonrésze volt. Mint írta, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. döntéshozatalában nem vett részt, immáron volt cége pályázata esetében sem.

Mit gondoltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: