2023. 06. 15., Csütörtök, 09:54

Változnak az újrahasznosítási szabályok - Vége a kupakgyűjtésnek

Júliustól nem lesz rá lehetőség.

Az kupakgyűjtés népszerű módja az adománygyűjtésnek, mely segítségével pénzhez lehetett juttatni a támogatni kívánt alapítványt. Június 30-tól befejezik ezek a cégek a kupakátvételt, mert egy EU-s szabályozás miatt a jövőben le sem fog jönni a palackokról a kupak.

Maga a kupakgyűjtés egyébként egyszerű módja a pénzgyűjtésnek, már ha azt ürítik is, de azért annyira ne sírassuk ezt az adománygyűjtő rendszert, nagyobb a füstje, mint a lángja:

Ahhoz, hogy egy magyar ember száz forintot tudjon adományozni, másfél kiló kupakot kell összegyűjtenie, ami körülbelül egy hatvanliteres szemeteszsáknyi mennyiség, azaz ötszáz-hatszáz darab. A kupakokból egy kamionra olyan négy-öt tonnát tudunk felpakolni. A piaci ára most 65 forint kilónként, amihez még 15 forint szállítási költség járul, így valójában csak 50 forintot kapunk érte. A kamion teljes ára így 250 ezer forint. Éves szinten 300 tonna kupak gyűlik össze. Ha a valóságot szeretnénk hallani, akkor inkább száz forintot dobjunk be egy arra kijelölt adománygyűjtőbe, ami egy tescós ásványvíz ára, és igyunk helyette csapvizet.

Sok más módja van annak, ha egy szervezetet támogatnánk, például az adónk 1%-a, az effektív segítség lehet!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: