2023. 07. 23., Vasárnap, 16:27

Izraeli, lengyel és magyar civilek álltak ki a sérülékeny kisebbségek mellett

Közös közleményt adott ki az aHang a lengyel Akcja Demokracja és az izraeli Zazim - Community Action testvérszervezeteivel, amelyben együtt állnak ki a sérülékeny kisebbségek, különösen az LMBTQI+ közösség mellett és elítélik a Magyarországon egyre nagyobb mértékben növekvő kirekesztő politikát. 

A közlemény kiadására az után került sor, hogy június 14-én 38 ország és 11 további intézet közös állásfoglalásban fejezte ki aggodalmát az LMBTQI+ közösségek ellen zajló kormánypolitika miatt, amelyhez sem Izrael, sem pedig Lengyelország (egyedüli EU-s tagállamként) nem csatlakozott.

Mint fogalmaz az aHang, évek óta egyre fokozódik a kormány kirekesztő politikája, amit hol a gyermekvédelem, hol a keresztény értékek, hol a többségi társadalom védelme mögé kíván rejteni. Az elmúlt években már nem csak a kormányzati kommunikáció szintjén, hanem a jogszabályokban is visszaköszön az a politika, amely különböző sérülékeny társadalmi kisebbségeket - mint például az LMBTQI+ közösség - bélyegez meg, és stigmatizálja ezeket a csoportokat.

Az aHang elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány olyan diszkriminatív, az emberi jogokat sárbatipró jogszabályokat alkosson, amelyek súlyosan sértik az érintettek emberi méltóságát.

- írják a közleményükben.

Az összesen egymillió taggal rendelkező lengyel Akcja Demokracja és az izraeli Zazim - Community Action szolidaritásukról biztosították a magyarországi sérülékeny kisebbségeket és szomorúan vették tudomásul, hogy kormányaik nem csatlakoztak a nemzetközi kiálláshoz. 

“A magyarországi LMBTQI+ közösségnek pedig üzenjük, hogy nem vagytok egyedül! Mellettetek állunk, és biztosítunk benneteket megrendíthetetlen támogatásunkról és szolidaritásunkról! Együtt fáradhatatlanul azon fogunk dolgozni, hogy egy befogadóbb, mindenkit elfogadó társadalom jöjjön létre országainkban." - fogalmaz az aHang lengyel testvérszervezete, az Akcja Demokracja.

Az izraeli Zazim - Community Action úgy fogalmaz, hogy “Az izraeli kormány az Orbán-rezsim példáját követve olyan igazságügyi puccsot készít elő, amely közvetlen veszélyt jelent a palesztinokra a megszállt területeken, valamint a nők, az LMBTQI+ közösség és minden más kisebbség jogaira Izraelben. Ahhoz, hogy mind Izraelben, mind pedig Magyarországon megnyerhessük az értékeinkért és az életmódunkért folytatott harcot, mindannyiunknak egységesen kell fellépnünk a kormányok gyakran összehangolt, jogaink és jövőnk elrablására irányuló erőfeszítéseivel szemben.”

A közleményt azzal zárják, hogy az aHang büszke arra, hogy platformot adhat a Budapest Pride, a Phiren Amenca, a Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány és a Political Capital által indított “Összefogás a gyűlölet ellen” kampánynak, amelyben már több ezren kérik Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy váljon mindenki köztársasági elnökévé. Védelmezze a kisebbségek jogait, ne adjon elnöki kegyelmet szélsőjobboldali terrorista csoportok tagjainak, és ne írjon alá kisebbségekkel szemben gyűlöletkeltésre vagy bűnbakképzésre alkalmas törvényeket, hanem küldje azokat vizsgálatra az Alkotmánybíróság elé vagy megfontolásra az Országgyűlésnek, ahogyan azt jó példaként tette a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény (panasztörvény) esetében.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: