2023. 11. 07., Kedd, 10:14

Ennyit költünk mi magyarok átlagosan telefonra, tévére, mosógépre és laptopra

via

Az Euronics friss adatai alapján az üzletlánc vásárlói átlagban kétszer többet költöttek idén telefonokra és mobilkiegészítőkre, mint tavaly, de nőtt a tévékre és háztartási nagygépekre fordított átlagos összeg is. Az idei trendek érdekessége, hogy átlagban ugyanannyit költ egy vásárló egy mosógépre, mint egy automata kávéfőzőre.

Egy okostelefonra átlagosan közel 100 ezer forintot költöttek a vásárlók az online felületen, míg az üzletekben válogatók a némileg olcsóbb készülékeket választották.

Érdekesség, hogy a nyomógombos és az otthoni vezeték nélküli telefonokra is van még kereslet, ezek a tízezer forint körüli árkategóriát jelentik.

A hűtők esetében egy-egy készülékre átlagosan 150–160 ezer forintot költenek a fogyasztók, a beépíthető sütők átlagára 114 ezer forint, az elöltöltős mosógépeké mintegy 134 ezer forint, a felültöltősöké pedig közel 118 ezer forint.

A háztartási kisgépek esetében a legnagyobb mennyiség a kézi porszívókból, mikrosütőkből és porzsák nélküli porszívókból fogyott, míg a webshopban kiemelkedően népszerűnek számítanak még az airfryerek is.

A kézi porszívók átlagára 62 ezer forint körül volt, a porzsák nélküli készülékek kevesebb mint feleennyibe kerültek, a mikrókra átlagosan 25-26 ezer forintot költöttek, míg az airfryerek közel 34 ezer forintot kóstáltak.

Az Euronics szerint árbevétel szempontjából igazi sikerkategóriának számítanak még az automata kávéfőzők – itt az átlagár meghaladja a 134 ezer forintot.

A televíziók kategóriájában több érdekességet is mutat az üzletlánc statisztikája.

A fizikai boltokban a 32 hüvelykes tévék 60 ezer forint feletti átlagára ötezerrel múlja felül az online csatornán mért értéket, de a 40-43 collos kategóriában is a drágább modellek jutnak nagyobb szerephez (online átlagár: 90 ezer forint, offline átlagár: 98 ezer forint). Ezzel szemben a 60 collosnál is nagyobb tévék esetében a webshopokban jellemzően drágább termékeket vásárolnak, mint az áruházakban, hiszen a 304 ezer forint feletti átlagár 70 ezerrel múlja felül az offline átlagot.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: