2023. 12. 13., Szerda, 13:39

Luca napi hiedelmek és babonák

Különleges nap a mai, hiszen ma van Luca napja, az 1582-es Gergely pápa-féle naptárreform előtt ez volt a téli napforduló napja, melyhez számos hiedelem és babona köthető. Úgyszint a mai napon Szent Lúciára emlékezünk, akit példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.

Luca-napján régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. De talán mi lányok nem sértődünk meg, ha el kell halasztani a házkörüli teendőket - az a biztos. 

A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságost és a boszorkányost. Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódna, mind december 13-hoz, Luca napjához. Ez a nap épp úgy alkalmas volt termékenység varázslására, mint házasság-, halál- és időjóslásra, vagy bizonyos női munkák tiltására.

Az első látogatóból a várható állatszaporulatra jósoltak. Ugyanis, ha Luca reggelén férfi lép a házba, a szaporodás bika lesz, ha pedig nőlátogató érkezik, üsző.

Luca naptár:

A következő esztendő januárjában olyan idő lesz , mint Luca napján, februárban pedig olyan, mint Luca másnapján és így tovább egészen karácsonyig. 

A hagymakalendárium szerint egy fej hagymát tizenkét szeletre vágtak és a szeleteket megsózták. A hiedelem szerint az a hónap lesz csapadékosabb a következő esztendőben, amelyiknek megfelelő szelet benedvesedik

Luca napjén tilos dolgozni a nőknek

A hagyományok szerint az asszonyoknak ilyenkor tilos dolgozniuk, mert Luca megbünteti azokat, akik szőni, fonni, varrni, mosni mernek az ő ünnepén. Büntetésül  Luca az asszonyhoz hajítja az orsót, kóccá változtatja a fonalat, bevarrja a tyúkok tojókáját.

Luca széke:

Ezt valószínűleg mindenki ismeri. Luca napján kezdték el a széket faragni, úgy, hogy minden nap csak egy dolgot csinálhattak rajta, szentestére viszont készen kellett lennie. Az éjféli misére magukkal vitték, és ha ráálltak, meglátták a boszorkányokat.

Luca napját hazánkban gonoszjáró napnak tartották, ezért peóbáltak mindenhogy védekezni a boszorkányok ellen. Fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, az ólak ajtajára keresztet rajzoltak, hamut szórtak a kapuk elé, lefekvés előtt fokhagymás kenyeret ettek, hogy szagával elriasszák a gonosz szellemeket, és elzárták a seprűket, nehogy azon nyargalásszanak a boszorkányok.

Luca-tök

Főként a Dunántúlon szokás a világító Luca-tök készítése is. Ez tulajdonképp a Halloween magyar kiadása. Csak nem a boszikat hanem egymást ijesztgették velük, persze csak viccből. 

Luca napi haláljóslás pogácsával

Ez talán a legparább jóslás amit valaha láttunk, nem nagy gond, ha nincs otthon élesztő - mi is inkább kihagyjuk.

 A családtagok közül mindenki kapott egy nyers pogácsát, amibe aztán tollat szúrtak, majd betették őket a sütőbe. Úgy tartották, hogy amelyik pogácsában lévő toll elégett, annak a gazdája nem érte meg a következő Luca-napot.

Szerelmi jóslás Luca cédulákkal: 

Na ez már kellemesebb téma. Szingli lányok figyeljetek! 13 cetlire írjatok lehetséges 13 nevet. Karácsonyig húzzatok minden nap egyet. A hiedelem szerint az utolsó lesz a férjetek.

Szóval lányok, a házimunka várhat, pogácsát pedig inkább ne süssetek!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: