2024. 01. 15., Hétfő, 09:20

Több mint 2000 mentett állatnak segített a tavalyi évben a fővárosi állatkert

A mentett állatok több mint fele, 93 faj 1185 egyede madár volt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő központjában tavaly is sok segítségre szoruló vadállat, madár, kisemlős és hüllő kapott második esélyt. Az állatkert vadállatmentéssel foglalkozó munkatársai az év során összesen 2368 mentett állatról gondoskodtak. A közleményükben arról számoltak be, hogy nemrégiben összesítették a vadállatmentő munka múlt évi adatait. Ezekből az derül ki, hogy 2023-ban a mentett állatok több mint fele, 93 faj 1185 egyede madár volt. Az emlősöket 23 faj 965 egyede, a hüllőket és kétéltűeket pedig 14 faj 218 egyede képviselte.

Állatkertünk szerteágazó természetvédelmi tevékenységének egyik fontos területe a vadállatmentés. Magyarországon honos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeit mentjük, akik valamilyen ok miatt segítségre szorulnak. Védenceink között akadnak törött szárnyú gólyák, mérgezett sasok, fészekből kiesett énekesmadarak, elárvult kismókusok, telelésben megzavart denevérek és más hasonló állatok. A cél minden esetben a rehabilitáció: a sérült állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük, és a végén visszajuttatjuk őket természetes élőhelyükre.

Kiemelték azt is, hogy jóllehet nem a 2023-as esztendőben volt a legmagasabb a mentett állatok éves száma (2021-ben és 2022-ben valamivel több volt), de a múlt év mégis kiemelkedő abból a szempontból, hogy a mentett állatok fajszáma most volt a legmagasabb, vagyis minden korábbi évnél több féle, több különböző fajhoz tartozó állatnak tudtak segíteni az állatkert elkötelezett munkatársai.

Köszönjük a munkájukat!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: