2024. 01. 22., Hétfő, 10:42

Pucér túrázás a téli divat Csehország hegyeiben

Nehezen indulnak a reggelek a téli hidegben? Ugyan! Gondolj a csehekre! Miközben te fagyoskodsz nagykabátban a fűtött autóban, vagy a buszmegállóban állva, a csehek és a lenygelek pucéran túráznak.

A Telex Szép-kilátás túraútvonalakat bemutató sorozata most épp a cseh–lengyel határon magasodó Sněžkán járt.

Az opálos fehér ködben a hőmérséklet nagyjából mínusz 5 fok körül lehetett, amit kellemetlenül csípőssé fokozott a jeges szél. 1600 méteren járhattak, amikor egyszer csak szembe jött velük egy frissen, üdén lépdelő csapat: meztelen felsőtesttel, rövidnadrágban.

A pucérkodó csapat a lengyel oldalról túrázott fel a hegyre hiányos túraruhában. Úgy tűnt, hogy a világon semmi bajuk, bőrük csak egy kicsit pirosabb a szokásosnál. 
Jókedvűen fotózkodtak, aztán továbbálltak, miközben a telexes srácok már magától a látványtól odafagytak a talajhoz. 

Mint később kiderül, ők Wim Hof, a jégember tanítványai – ő az, aki megmászta a Kilimandzsárót rövidnadrágban.

A jéggurunak Csehországban és Lengyelországban számos követője van, akik évekig készülnek egy-egy ilyen sněžkai jellegű mutatványra.

Váljék egészségükre, na de kik ezek, és ki az a Wim Hof, a jégember?

Wim Hof olyan "mutatványokról" nevezetes, mint  lefutni egy maratont az Északi-sarkkörön -20 °C körüli hőmérsékleten, 2000 méterrel a föld felett lógni egyetlen ujjal, vagy szandálban sörözve egy jégtartályban maradni majdnem két órán át.

Miből áll a Wim Hof módsezer

Hihetetlen eredményeit a tudatos edzésnek, a spesiális légzőgyakorlatoknak, és a különleges gondolkodásmódnak köszönheti. 

Nem mindennapi teljesítménye miatt méltán népszerű, és rengeteg média felkérést kap: a jégember szerepelt már a Discovery Channel Superhuman Showdown-jában, a Vice vagy a BBC életmód magazinjában is. célpontja egy olyan dokumentumfilm szereplőjeként, mely arról a módszerről, amelyet világszerte tanít.

A jégember módszere nagy segítség a mentális problémákkal küzdőknek

Wim Hof módszere a mentális egészség javításával kapcsolatos tudományos kutatás tárgyává vált.

A mentális problémákkal küzdők segítése iránti érdeklődése egy tragikus élettörténetből ered, amikor depressziós felesége, Olaya 1995-ben öngyilkosságot követett el, amikor leugrott annak a lakásnak a 8. emeletéről, ahol együtt éltek. Wimnek egyik napról a másikra kellett gondoskodnia a négy közös gyerekükről. Az edzés volt az, ami hamarosan a Wim Hof módszer részévé vált, ami segített neki megbékélni az eseménnyel.

A Wim Hof-féle speciális légzőgyakorlatokat, hidegterápiát és gondolkodásmódot kombináló módszer az alábbiak elérését hivatott elősegíteni, melyet tudományosan is visszaigazoltak - írja a GymBeam.

A jégember tanítványai jobb alvásról, alacsonyabb feszültségi szintről, az immunrendszer általános működésének javulásáról, és mind a hétköznapi, mind a sportos napok energiaszintjének növekedéséről számolnak be, illetve a hidegterápia köztudottan felgyorsítja a regenerálódási folyamatokat.  

Magyarországon is működik már Wim Hof-csoport, ők a Telex cikkének megjelenése előtt két napja tért vissza a cseh-lengyel határon lévő Sněžka hegycsúcsról:

Paksi András, a csoport instruktora elmondta, hogy két hónapos intenzív felkészülés után vágtak neki a hegyi túrának. A Sněžka a szépsége és szeszélyessége mellett egyébként azért a kedvence a Jégember-tanítványoknak, mert Wim Hofnak nem messze a hegytől van a háza, ebből kifolyólag gyakran használják a hegyet gyakorlóterepnek.

Fő az egészség! Ti bevállalnátok ilyen jeges kalandot?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: