2024. 01. 25., Csütörtök, 13:00

Először használnak majd nitrogén gázt kivégzéshez

Az 58 éves Smith-t 1989-ben ítélték el miután halálra késeltek egy nőt annak otthonában. A halálraítélt férfi várhatóan az első olyan személy lesz az Egyesült Államokban, akit nitrogéngázzal végeznek ki.

2022 novemberében tervezték Smith halálos injekcióval történő kivégzését, de a kivégzést leállították, miután nem sikerült megfelelő vénát találniuk az alabamai legfelsőbb bíróság által kiadott halálos ítélet lejárta előtt rendelkezésre álló idő alatt. Az állam és Smith közötti egyezség részeként az állam beleegyezett, hogy a férfi kivégzését nem próbálják újra halálos injekcióval (ami az elsődleges kivégzési módszer Alabamában), hanem egy másodlagos, újszerű kivégzési módszert, a nitrogénhipoxiát alkalmazzák majd.

A tiszta nitrogén oxigén nélküli belélegzése a sejtek lebomlását okozza, ami halálhoz vezet. Alabama bírósági beadványában azt írta, hogy arra számítanak, hogy a férfi másodperceken belül elveszíti az eszméletét, és perceken belül meghal.

Azonban vannak, akik ellenzik ezt a módszert, szerintük nitrogén használata szükségtelen szenvedést okozhat, és a szivárgás árthat a szobában tartózkodó embereknek is, de fennáll a veszély, hogy Smith a saját hányásában fullad majd meg, miután a nitrogénes módszert ezidáig nem tesztelték.

 

A bérgyilkosok meg a férj 

Smith egyike volt annak a két férfinak, akit 1988 márciusában a 45 éves Sennett meggyilkolásáért ítéltek el, méghozzá 1000 dollárért fejenként (kb 350000 forint). A nőt egy kandallószerszámmal verték meg, mellkason és nyakon szúrták, és a halálát úgy rendezték meg, hogy betörésnek és betörésnek tűnjön.

Férje, egy eladósodott prédikátor szervezte meg az akciót, hogy biztosítási pénzt szedjen be. Öngyilkos lett, amikor a nyomozók a nyomára bukkantak. Smith bérgyilkos társát, John Forrest Parkert 2010-ben már kivégezték.

Ti mit gondoltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: