2024. 01. 26., Péntek, 08:51

Elkezdődött a bontás - Tavaszra végleg eltűnik a füredi görög falu

A területen közpark és lakóépületek létesülnek. 

Évek óta uralja a balatonfüredi közvéleményt a görög faluként elhíresült komplexum sorsa. A Balaton északi partjának fővárosának is nevezett Balatonfüred szégyenfoltja az értékes, központi elhelyezkedésű, négy hektáros területen felépült, ám az évek alatt csak romló állapotú szórakozó komplexum. Mára építészetileg vállalhatatlan, funkcióját vesztett, tájidegen komplexummá vált. Ismertük Annagora Park, Sundance Park és SunCity néven is. 

A hosszú, éveken át tartó tárgyalássorozat eredményeként végül a füredi önkormányzat adás-vétel és kisajátítás útján szerezte meg a területet, melyen a tervek szerint közpark és lakóépületek létesülnek. 

A cél, hogy egy nagy léptékű közhasználatú park jöjjön létre az ingatlanon. A helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség. A teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően.

írja a balatonfüred.hu. 

1993-ban kezdték el építeni a görög falut, ám hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar elbukott, a tényen az újabb és újabb üzemeltetők érkezése sem hozott megnyugtató változást. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: