2024. 02. 26., Hétfő, 09:55

Miért csökken a szexuális étvágy a hosszú távú kapcsolatokban és mit lehet tenni ellene?

Egy tartós párkapcsolat fokozatosan alakul ki, és több szakaszon megy keresztül. Sajnos sokszor a lelkesedés elhalványul, ahogy a rutin színre lép. A szexuális vágy hiánya egy hosszú távú kapcsolatban gyakori probléma, amely javítható, ha ismerjük a valódi okot

Egy kapcsolat elején mindenki azzal foglalkozik, hogy felfedezze azt az embert, aki mellett talán le tudja élni az életét, megismerje preferenciáit, személyiségjegyeit. Egy idő után ez az energia lassan eltűnik. A hétköznapok monotonitása, a gondok, a szakmai kihívások, egy vagy több gyermek megjelenése fokozatosan elfojtja a nemi vágyat. Sok pár küzd azért, hogy a kezdeti energiát visszahozza a hálószobába, és nem értik, hogy mi okozta az elszakadásukat.

Amikor a rutin válik a probléma fő forrásává

Minden pár más és más, vannak olyanok, akik naponta szánnak időt egymásra, míg másoknak elegendő havonta néhány minőségi alkalom. A másokkal való összehasonlítás senkinek sem segít. Ha mindketten elégedettek vagytok, minden rendben. Ezzel szemben, ha a libidó hiánya hatással van a kapcsolatotokra, ideje megkeresni a mögöttes okokat. Gyakran olyan dolgokról van szó, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a szexualitáshoz, ha pedig mégis arra is van megoldás. A Kamagra zselé hatékony segítséget nyújt abban az esetben, ha merevedési zavar okozta probléma áll az eltávolodás hátterében.

Libidóhiány, normális vagy nem?

A szexuális igények az életkorral és a kapcsolat során is változnak. Mind a férfiak, mind a nők hullámvasutat tapasztalhatnak meg, ami normális. Másrészt a libidó elvesztése, a leggyakrabban a nőknél fordul elő, aminek zavarát pszichológiai és fizikai tényezők kombinációja okozza.

A szenvedély elvesztésének gyakori okai

A csökkent szexuális vágy egyes okai meglepőek: fogamzásgátlók, antidepresszánsok, hormonkezelés, stressz, szorongás, cukorbetegség vagy hormonális egyensúlyhiány. Születés után a női reproduktív funkciókban részt vevő hormonok, az ösztrogén és a progeszteron csökkentik és befolyásolják a libidót. Emellett az évek múlásával mindkét partner hormonszintje is csökken.

Kevés pár ismeri el, hogy a gyerek megjelenésével is apad az érdeklődés a másik iránt. A körülöttük lévők azt várják el, hogy egységesebbek legyenek, mint valaha. Azonban a vágy sokszor elveszti a csatát a fáradtsággal szemben. A felmerülő akadályok ellenére a türelem és kitartás idővel visszahozhatja a vágyat. Ehhez mindkettőtöknek nyitottnak kell lennie a gyengéd gesztusokra, még a gyermek jelenlétében is. A simogatás, egy csók a szerelem újbóli megerősítésére hatékonyabbak, mint gondolnátok.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: