2024. 03. 31., Vasárnap, 13:23

Harmincötödjére feszítette keresztre magát egy Fülöp-szigeteki férfi

Idén tíz hívő vállalta a keresztre feszítést, köztük egy 63 éves filippínói férfi immáron harmincötödik alkalommal. 

Igen extrém vallási rituálét tartanak a Fülöp-szigeteken, a pampangai közösségben húsvét nagypéntekén töretlen a keresztre feszítés hagyománya, bár a koronavírus idején három évre felfüggesztették a több száz turista előtt bemutatott tradíciót. Idén tíz hívő is vállalkozott a San Pedro Cutud falujában tartott keresztre feszítésre, köztük a 63 éves Ruben Enjae is, aki csütörtökön még vacilált és azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy felhagy vele. Azonban a falu lakosai meggyőzték, kérték, hogy imádkozzon beteg rokonaikért, így idén immáron 35. alkalommal feszítették keresztre. 

A férfi egyébként azután fordult a katolicizmus felé, hogy 1980-ban kizuhant a harmadik emeletről, de túlélte, ekkor vállalta az első keresztre feszítést. Az esemény után több családtagja gyógyult fel súlyos betegségekből és egyre több asztalos munkát is kapott, hozta le a Telex. 

Azoknak, akik vállalják a keresztre feszítést, tüskés gallyakból készült koszorút kell viselniük, és több mint egy kilométert kell sétálniuk egy fából készült kereszttel a hátukon. A falubéliek közül többen római centurióknak öltöznek, majd egy 10 centiméteres rozsdamentes acélszöget vernek a keresztre feszítettek tenyerébe és a lábába. Ezután felállítják a kereszteket, amíg az oda gyűlt tömeg tíz percen át imádkozik, vagy épp fényképet készít. Más Pampangában élő hívők húsvétkor úgy gyónják meg bűneiket, hogy mezítláb sétálnak az utcán, miközben fa- és bambuszbotokkal verik a meztelen hátukat, de az is előfordult, hogy törött üvegeket vágtak hozzájuk.

 A Reuters azt írja, a Fülöp-szigeteken több mint 110 millió lakos él, és mintegy 80 százalékuk római katolikusnak vallja magát. A katolikus egyház helyteleníti a keresztre feszítéseket és hit ilyesfajta szélsőséges megnyilvánulásait. Szerintük a bűnök megbánáshoz az ima és az őszinte megbánás bőven elég.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: