2020. 12. 10., Csütörtök, 11:00

Kreatív módon szólítja meg a leendő elsősöket a Rózsa Iskola

A koronavírus miatt nagyon nehezen tudják elérni a leendő első osztályosokat az általános iskolák, ám a veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola egy nagyszerű kezdeményezéssel állt elő.

Az általános iskolák minden évben szerveznek programokat a leendő elsősöknek, hogy szüleikkel együtt megismerhessék a tanítókat és az iskolát. Sajnos, mint sok minden mást, ezt is átírta a koronavírus az idei évben. A helyzetet kihasználva azonban egy csodálatos programot talált ki a Rózsa Iskola, hogy bevonja a leendő elsősöket.

A felhívás célja, hogy az óvodások meghallgathatnak egy mesét hangoskönyv formájában, majd ahhoz kapcsolódóan elkészíthetik a mesekönyv „elveszett” borítóját.

Kedves Leendő Elsősök! Bizonyára foglalkoztok már az iskola gondolatával. Most sajnos nem tudunk személyesen találkozni, de szeretnénk Benneteket a tündérek és manók birodalmába hívni. Hallgassátok meg a Csillaghullás című mesét, melyet szeretettel küldünk. A mesekönyv borítója elveszett. Kérünk Benneteket, készítsetek újat a mese nektek legjobban tetsző részéből.

 – olvasható az iskola felhívásában a honlapon.

Az elkészült munkákat december 18-ig várják emailben  vagy postai úton, az elkészült mesekönyv borítókból egy virtuális albumot készítenek majd, melyet az iskola honlapján lehet megtekinteni és letölteni. A felhívás megálmodója, Zachar Lilián, leendő elsős tanító néni elmesélte nekünk, hogyan született az ötlet:

A covid miatt nem tudjuk elérni az óvodásokat a szokott módon. Az elmúlt években 3 programot szerveztünk a leendő elsősöknek, hogy ők is megismerhessenek bennünket a szüleikkel együtt és mi is találkozhassunk velük.

- A tavaszi digitális oktatás során rengeteg dolgot megtanultunk, hogy minél hatékonyabban tudjuk segíteni a gyerekek otthoni önálló tanulását. Így tanultam meg ppt-ből digitális, hangos videókat készíteni, ezért is gondoltuk azt, hogy a virtuális térben próbáljuk megszólítani a gyerekeket és szüleiket. Témának a tündéreket és a manókat választottuk, nekem pedig van egy nagyon régi mesekönyvem, amiből még a nagymamám mesélt édesapámnak, amikor pici gyermek volt és később nekem is, a könyvet egy magyar írónő, festőművésznő írta, a történetek a meseerdőben játszódnak. A legegyetemesebb értékeket közvetítik, mint a szeretet, a jóság, a megbocsájtás, a hála, a segítőkészség, a tolerancia, a barátság, az összetartozás és az összetartás, a kedvesség és a vidámság stb. Ebből a mesekönyvből választottam ki a Csillaghullás című mesét, amelyből készítettem egy "hangos ppt-t", abból pedig videót, hogy el tudjuk juttatni a mesét a gyerekeknek.

A felhívás IDE kattintva érhető el. A mese hangoskönyv formátuma pedig ITT érhető el. 

 Reméljük minél több leendő kisdiákhoz eljut a felhívás és sokan segítenek az „elveszett borítót” elkészíteni! 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: