2021. 01. 04., hétfő, 09:56

Síelni mennél? - Mutatjuk hol van rá mód Európában

A jávány következtében ugyan nekiindulni is kockázatos még, de azért valljuk be, nem mindenki tud ellenállni a sípályáknak.

 

Számos helyre csak negatív teszttel vagy karanténnal lehet bejutni, és hiába van nyitva a sípályarendszer a legtöbb helyen nincs nyitva egyetlen szállásadó sem. Ausztriában a korábbi tervek szerint december 24-én megkezdődött a síszezon de csak a helyieknek, és mivel nem fogadhatnak turisztikai céllal érkező vendégeket a szállások így a külföldieknek január 18-ig várniuk kell.

Szlovákiában december 14-től a 10 éven felüli síelők csak úgy síelhetnek, ha három napnál nem régebbi a negatív tesztjük, ugyanez a rendszer a szállodáknál is működik, ők sem fogadhatnak máshogy embereket. Január 1-től szünetet tartanak, minden szlovák síterepet bezártak egészen január 24-ig (ez bármikor meghosszabbítható), a szállások akkor fogadhatnak csak vendégeket, ha azok még tavaly foglalták le az időpontot.

 

 

Szlovéniában december 10-től minden jól ment, viszont december 23-án este 10 órakor egy kellemetlenség miatt az összes síliftet le kellett állítani december 31-ig. Január 1-től egy napnál régebbi teszttel rendelkező síelő mehet csak fel a sípályarendszerre, a 12 év alatti gyerekeknek nem kell teszt, viszont az őket kísérő felnőtteknek ugyanúgy szükséges. 

Svájcban a legjobb a helyzet, hiszen ez az egyetlen alpesi ország, ahol nem korlátoztak semmit, a legismertebb síterepek továbbra is nyitva vannak. Andorrában január 2-től kinyitottak a sípályák de csak a helyiek számára. 

Lengyelországban december 28-től január 17-ig betiltották a sípályák működését, a visszaélések elkerülése miatt szigorították az üzleti célú utazásnak a feltételeit.

Franciaországban a kormány csak annyit enyhített, hogy üdülni lehetett a hegyekben, viszont a sípályák továbbra is zárva tartanak. Nyitásra januárban lehet számítani.

 

 

Olaszországban a legszigorúbb a rendelet, január 7-ről január 18-ig meghosszabbítják a pályák lezárását, ha nem romlik a helyzet akkor kinyitnak. Németországban egyszerűen zárva vannak a sípályák, nem tudni, mikor nyithatnak.

Magyarországon Eplény már nyitva van, a többi sípálya az időjárás okán zárva tart, de amint az megfelelő, máris indulnak a hóágyúk. A sípályán lévő éttermek csak elvitelre nyithatnak ki és este 8-ra haza kell érni a síelésből.

 

Ahol viszont lehet síelni: Montenegró, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Spanyolország, Portugália, Ukrajna, Oroszország, Románia és a skandináv országok. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!