2021. 01. 06., Szerda, 19:58

Másodikként a Moderna vakcináját engedélyezte az Európai Bizottság

Feltételes forgalombahozatali engedélyt kapott a vakcina, mely úgy, mint a Pfizer-BioNtech szintén az mRNS alapú technológiát használja.

 

Másodikként köszönthetjük a sorban az Európai Bizottság által engedélyezett vakcinát, mely a Moderna nevet viseli. A cég 2020. november 30-án nyújtotta be forgalombahozatali engedély iránti kérelmét az EMA-hoz (Európai Gyógyszerügynökség), amely már korábban megkezdte az adatok analizálását, így a vakcina minőségét, biztonságosságát és hatásosságát. 

A feltételekhez kötött forgalombahozatali engedély egy uniós szabályozási mechanizmus, amelyek révén korai hozzáférés biztosítható a kielégítetlen gyógyászati igényeknek megfelelő gyógyszerekhez, többek között olyan vészhelyzetekben, mint a jelenlegi világjárvány.

Ezután az EMA emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) alaposan megvizsgálta az adatokat, majd tagjai egyöntetűen javasolták a forgalomba hozatali endedélyét, melyet a Bizottság megtárgyalt tagállamaival, majd azok jóváhagyása után megadta az engedélyt. A vállalat november 25-én kötött szerződést a Bizottsággal, melyben vállalták, hogy 2021 első és harmadik negyedéve között összesen 160 millió adag oltóanyagot szállítanak le. Így a BioNTech/Pfizer által forgalmazott (300 millió) adaggal együtt 460 millió oltóanyag fog már biztosan az EU-s országok rendelkezésére állni.

Hurrá!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: