2021. 01. 22., péntek, 09:26

Aláírták a megállapodást, érkezik az orosz vakcina hazánkba

Szijártó Péter bejelentése alapján aláírták a megállapodást, vészhelyzeti hatósági engedélyt kapott a SzputnyikV. 

Mint, már korábbi cikkünkben is írtunk róla, a Magyar Nemzeti Gyógyszerészeti Hatóság járványügyi szakemberei ezen a héten utaztak Oroszországba, megismerték és ellenőrizték az oroszországi vakcinát gyártó helyszínt, majd vészhelyzeti használati engedélyt adtak a SzputnyikV-nek. Három ütemben fog Magyarországra érkezni nagyobb mennyiségű vakcina, a szerződés az éjszaka folyamán aláírásra került Magyarország és az Orosz Befektetési Alap részéről is. A szerződés részleteiről, a pontos számokról a mai nap folyamán tesz nyilvános bejelentést várhatóan a Magyar Kormány. 

A döntésről szóló bejelentést Szijártó tette meg Facebook oldalán:

Mit lehet tudni eddig a vakcináról?

  • A vakcina egyenlőre nem szerepel az EU Oltóanyag startégiájában.
  • Működését tekintve szintén a harmadik generációs vakcinák közé sorolható, de eltér az mRns technológiától, egy ártalmatlan adenovírusba juttatják be a koronavírus tüskefehérjéjét átíró gént és ezt a szaporodásra, károkozásra alkalmatlan vírust juttatják be az emberi testbe. Az emberi szervezet erre reagálva gyártja le az immunrendszer számára létfontosságú vírusfehérjét.

  • 21 nap különbséggel, 2 alkalommal kell beadatni.

  • A harmadik fázis eredményeiszerint az oltás után 28 nappal 91,4 százalékos hatékonyságot mutatott, majd 42 nappal az első oltás után 95 százalékosat.

 

Örülünk? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!