2021. 01. 25., Hétfő, 19:43

Megszakadt a veretlenségi sorozat, kikaptunk Spanyolországtól

Öt mérkőzéses veretlenségi sorozat szakadt meg az egyiptomi férfi kézilabda világbajnokság középdöntőjének utolsó mérkőzésén, miután 8 góllal kikapott Magyarország a spanyol válogatottól. Ez pedig azt jelenti, hogy Franciaországgal küzdünk meg a legjobb nyolc között.

Már a mérkőzés elején kiderült, hogy elsősorban a kulcsjátékosaink pihentetése volt a célja a szakmai stábnak, ugyanis a 16 fős keretből Mikler Roland, Lékai Máté, Bánhidi Bence és Pedró Rodriguez maradt ki.

Spanyolország kezdte a mérkőzést, míg nálunk a kimaradó Mikler helyett Székely Márton állt a magyar kapuban. A Mol-Pick Szegedben játszó Joan Cañellas szerezte meg a meccs első gólját, amelyre Balogh Zsolt válaszolt hétméteresből. A spanyolok hamar elléptek, 4 perc után már 3 góllal vezettek (4:1). Támadásban és védekezésben is sokat hibáztunk a mérkőzés elején, 7 perc alatt csak két gólt tudtunk dobni (6:2). A Telekom Veszprém spanyol játékosa Jorge Maqueda talált be egy bomba átlövéssel, amellyel már öttel vezettek a spanyolok. Egy nagyon hosszú magyar gólcsendet követően Szita Zoltán talált be átlövésből. 10 perc után 7:4 volt az állás Spanyolországnak, tőlünk csak Balogh talált be kétszer hétméteresből és Szita kétszer átlővésből.

Ezt követően magára talált a magyar védelem és két üres kapus gólt is tudott dobni egymás után, amivel mínusz 1-re zárkóztunk fel, majd Sunajko indításával ki is egyenlítettünk. Ez egy 5-0-s sorozata volt a magyar válogatottnak (7:7). A spanyolok sem hagyták magukat, negyedóra elteltével ismét hárommal vezettek (11:8). A gyors lerohanásokból többször is eredményesek voltak a spanyolok, ezért a 21. percben időt kértek Gulyás Istvánék (14:11). 5 perccel a vége előtt tovább tudták növelni az előnyüket a spanyolok, Sole a nyolcadik gólját lőtte nekünk, amellyel már hattal vezettek (17:12). Minden bizonnyal a pihentetés volt a mai meccs célja, ugyanis az első harminc percben nem is lépett pályára a kimaradó kulcsjátékosokon kívül Máthé Dominik, Sipos Adrián, vagy éppen Bodó Richárd. Az utolsó másodpercekben még betaláltak a spanyolok, amivel hét gólos hátránnyal küldtek minket a szünetben. Félidőben Spanyolország – Magyarország 21:14.

Máthé Dominik hétméteresből szerzett gólt a második félidő első támadásában, míg hátul Székely Mártont Borbély Ádám a kapuban. Majd egy jó védekezést követően labdát tudtunk szerezni, amelyből Hornyák indult és szerzett gólt (21:16). 5 percet kellet várni, hogy a spanyolok is betaláljanak a második játékrészben (22:16). Hamar magukra találtak a spanyolok és rögtön két gól vágtak még, amivel már 8-ra növelték az előnyüket. Támadásban nagyon sokat hibáztunk, Bodó Richárd sorra hagyta ki a lehetőségeket, sajnos hátul sem voltunk magabiztosabbak, Borbély nem nagyon találkozott a lövésekkel. A 41. percben Maqueda üres kapus góljával már tízzel mentek a spanyolok (26:16). Teljesen szétesett a magyar támadójáték, sorra jöttek a hibák és a pontatlanságok, amit jól mutatott, hogy 15 perc alatt kétszer tudtunk csak betalálni, amikor pedig eljutottunk a lövésig rendszerint hárított a spanyolok kapusa Perez de Vargas.

A 45. percben időt is kellett kérnie Gulyás Istvánnak, aki azt kérte a játékosoktól, hogy emeljék fel a fejüket, húzzák ki magukat és küzdjenek a mérkőzés végéig. A spanyolok nagyon jól játszottak, tökéletesen játszották ki tiszta helyzetig a támadásaikat, 10 perccel a mérkőzés vége előtt 11 góllal vezettek (30:19). Nagy Bence lőtte meg a mieink 20. gólját, majd hátul a VKKFT kapusa, Borbély Ádám mutatott be egy szép védést. Egy szép húzást követően szélről Sunajko talált be, amellyel az 53. percben ismét tíz alá jöttünk (30:21). Rosta Miklós kétszer is betalált egymás után, majd Győri dobta az üres kapura eredményesen (31:24).  Az 59. percben büntetőből találtak be a spanyolok és lőtték meg a 35. góljukat (35:26). Az utolsó percben még Ancsin is betalált, majd a spanyolok szélsője is. A mérkőzés legjobb játékosának a spanyolok hálóőrét, Gonzalo Perez de Vargast választották meg. Végeredmény Spanyolország – Magyarország 36:28.

Mondtam a játékosoknak, hogy emeljék fel a fejüket és menjenek előre. Csinálta mindenki a dolgát, de az első félidőben sok labdát eladtunk. Ez megzavarta a csapatot és nem tudtunk ebből kimászni, így kevésbé tartottuk a taktikát. A második félidőben a cél az volt, hogy közelebb kerüljünk, bátrabban kézilabdázzunk. Jobban is ment a játék. Most újra költözünk és szerdán megmérkőzünk a franciákkal.

- nyilatkozta a mérkőzés lefújását követően Gulyás István, a válogatott szövetségi kapitánya.

Helyén kell kezelni ezt a mérkőzést. Ha valamikor, akkor a VB ezen a pontján most belefért ez a vereség, hiszen ez már nem veszélyeztette a továbbjutást. Így sincs semmi okuk szégyenkezni a mieinknek, ugyanis az eddigi hat mérkőzésükből ötöt megnyertek és a középdöntő második helyén végeztek.

 Most egy újabb utazás vár a magyarokra, majd szerdán jön a Telekom Veszprém irányítójával, Kentin Mahéval felálló Franciaország elleni mérkőzés a legjobb négy közé jutásért.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: