2021. 02. 02., Kedd, 10:48

Ausztria enyhít, nyitnak az üzletek és az iskolák

via

Ausztriában enyhítenek a járványügyi korlátozásokon, így kinyithatnak az iskolák és az üzletek február 8. után.

Sebastian Kurz kancellár elmondta: az intézkedések által sikerült visszaszorítani a járványt, így most néhol lehet enyhíteni a korlátozásokon, bár más területeken szigorítanak még a járványvédelmi előírásokon. 

A következő enyhítéseket vezetik be:

  • Az iskolák ismét kinyitnak, február 8-tól személyesen zajlik az oktatás az általános iskolákban. A diákokat hetente kétszer tesztelni fogják, és csak azok vehetnek részt személyesen az órákon, akik negatív eredményt produkálnak. A többieknek távoktatásban kell részt venniük. A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják az MTI szerint: az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban, pénteken pedig az összes felsős tanuló távoktatásban részesül. 
  • A fodrászok és a kozmetikai szalonok ugyancsak kinyithatnak február 8-án, viszont minden ügyfelüknek 48 óránál nem régebbi koronavírusteszttel kell rendelkeznie. Az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselése, illetve a távolságtartás is: az élelmiszerüzletekben 10, míg az egyéb boltokban 20 négyzetméterenként legfeljebb egy vásárlót fogadhatnak. 
  • Napközben a két eltérő háztartásban élő emberek (maximum: négy felnőtt) most már találkozhatnak egymással, a kijárási tilalmat viszont továbbra is fenntartják este 8 és reggel 6 között. 
  • A kulturális intézmények (múzeumok, állatkertek, könyvtárak) ugyancsak kinyithatnak, de itt is kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése, illetve a létszámot is korlátozni kell majd. 
  • A maszkviselés és a kötelező távolságtartás megszegéséért járó szabályszegési büntetések összegét növelik, viszont a pontos összegeket kedden jelentik be. 
  • A határellenőrzéseket is szigorítják, hogy megakadályozzák az új mutációk terjedését. Erről bővebb tudnivalókat kedden közölnek. 

Günther Platter, Tirol kormányzója arra is felhívta a figyelmet, hogy az enyhítések a turizmusra és a vendéglátásra nem vonatkoznak, és nekik márciusig egész biztosan várniuk kell még a nyitással. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: