Némi korlátozással persze, de idén már újra adómentes a pálinkafőzés.
A NAV közlése szerint ugyanis a bérfőzéssel szeszfőzdében előállított pálinka után a bérfőzőnek 2021-től évente 50 liter mennyiségig nem kell adót fizetnie, az 50 litert meghaladó vagy nem adóraktárnak értékesítésére szánt mennyiségre az adó hektoliterenként 333 385 forint. A magánfőző maximum 86 liter párlatot készíthet, legfeljebb 100 liter űrtartalmú saját pálinkafőzővel, saját gyümölcsből és eladnia kizárólag adóraktár részére szabad.
Az adómentességgel megszűnik a párlatadójegy, de a magánfőzőnek pálinkafőzés előtt mostantól a NAV J49-es nyomtatványára lesz szükség, hogy a NAV magánfőzöttpárlat-származási igazolást küldhessen a bejelentőnek. Aki most kezdene pálinkafőzésbe vagy megváltoztak az adatai, az köteles ezt bejelenteni.
Reméljük hamarosan koccinthatunk is!