2021. 03. 04., csütörtök, 14:26

Tudjátok, milyen világnap van ma? Amiben európai viszonylatban a legrosszabbak vagyunk

Ma tartják az Elhízás Elleni Világnapot, melyet tavaly helyeztek át október 11-ről március 4-re. A Kutatópont Műhely ezer embert kérdezett meg egy online felmérésben, a magyarok elhízottságáról. 

Ebből kiderül, hogy a kérdőívet kitöltők 39 %-a saját bevallásuk alapján csupán néhány kiló felesleggel küzd, 24% normál testsúlyúnak vallotta magát, míg 6% azt nyilatkozta, hogy kifejezetten sovány. Azonban a testtömegindex alapján csak a 2%-uk volt sovány, és a normális súlykategóriába 36% esett.

De az elhízottság kérdésében sem találták el a helyes választ a résztvevők: mindössze 13%- vallotta túlsúlyosnak magát, ennek ellenére a tetstömegindexből kiderült, hogy ennek a számnak több mint a duplája, a kitöltők 34%-a számít elhízottnak, 28%-a pedig valamilyen mértékben elhízottnak.

A válaszok kimutatták azt is, hogy a férfiak többnyire 39, a nők pedig 43 éves korukban mutat többet a mérleg. A nőknél ez 80, a férfiaknál 93 kilogrammot jelent.

 

 

A Kutatópont Műhely a felmérés eredményeként megállapította, hogy hazánkban az emberek 30%-a elhízott, míg a túlsúlyosak még ennél is többen vannak, ezzel a legrosszabb helyre kerülünk Európai viszonylatban. A megkérdezettek mintegy egyötöde érzi a súlyfelesleg következményeként az egészségügyi problémákat, közülük 4 % vallotta azt, hogy az egészségkárosodás tartósnak tekinthető, ennek a tízszerese, tehát 40%-a válaszolta azt: megfordult már a fejében, hogy az elhízása betegség.

Míg 30%-uk állította, hogy hiába mozognak, vagy figyelnek oda az életmódjukra, nem tapasztalnak változást. Ennek ellenére a legtöbben azon a véleményen vannak, hogy a túlsúly a saját hibájukból alakult ki, és a gyenge akaratuk miatt nem tudnak lefogyni.  Az is kiderült, hogy tíz ember közül négyen már legalább négyszer nekiálltak valamilyen fogyókúrának, viszont 95%-uk soha nem szedett olyan súlycsökkentő szert, amelyet orvos írt fel. A kérdőívet kitöltők 96%-a sosem vett részt orvosi felügyelet alatt zajló súlycsökkentésben, 93 %-uk pedig nem kérte dietetikus tanácsát sem.

 

 

A Weborvos tavalyi cikkében foglalkozott a témával, melyben kifejtik, hogy többek között szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve cukorbetegség melegágya lehet az elhízottság, ugyanakkor fontos tényező a többi ember támogató hozzáállása elhízott társaikéhoz, hiszen sokszor a túlsúlyosokat hibáztatják, lustának tartják őket, azt gondolják, hogy túl sokat esznek, viszont előítéletek nélkül könnyebben megteszik az első lépéseket.

 

Arról nem is beszélve, hogy krónikus betegségek előjele, genetika, vagy éppen pszichológiai okok is állhatnak a háttérben.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!