2021. 03. 08., hétfő, 12:33

Ma van a nemzetközi nőnap, avagy a női egyenjogúság napja

Azt általában mindenki tudja, hogy március 8-án a nemzetközi nőnapot ünnepeljük, de azt már kevesebben tudják, hogy miről is szól valójában ez a nap.

Március nyolcadikán a férfiak virággal esetleg apró ajándékokkal kedveskednek hölgy ismerőseiknek, a kislányoktól egészen a dédimamákig, de a legtöbb ember számára ez nem több mint egy nap, amikor virágot kell venni a hölgyeknek. Az évek múltával megkopott az ünnep lényege, csupán az udvarias gesztus maradt egy csokor vagy épp egy szál virág társaságában, a nőnapi üdvözleteknek és virágoknak viszont többnek kellene lenni, mint formalitás. Nőnapon azokra a bátor nőkre emlékezünk, akik kiálltak a nőkért, az egyenjogúságért és a női jogokért.

 

forrás: fortune

Az első nőnapot az Amerikai Egyesült Államokban tartották 1909. február 28-án, ezután 1910 nyarán elfogadták, hogy a női választójog jegyében nemzetközi nőnapot kell tartani, de a végleges, ma is ismert nap még váratta magát pár évet. Magyarországon pedig 1948 óta ünnepeljük a nőket március elején, de akkoriban nem csak szimplán a nők létezését ünnepeltük, a nők demonstratív napja volt ez, amikor is az erős, önmagukért kiálló nők egyenlőséget követeltek.

Nézzétek tehát más szemszögből a mai napot, hiszen ez a nap az erős nőkről szól, nem pedig a virágot ajándékozó férfiakról.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!