2021. 03. 10., szerda, 12:00

Ezért vannak tele szivárványos képekkel a közösségi oldalak

Az Európai Parlament (EP) március 9-10-ei plenáris ülésén fog állást foglalni és szavazni, hogy az egész Európai Unió területét LMBTIQ-szabadság zónájává nyilvánítsa. Ez a lépés az egyre növekvő homofóbia miatt szükséges a szakpolitikusok és aktivisták szerint, különösen Magyarország és Lengyelország miatt, az ülés mellett a közösségi oldalak felületein kampány is indult a #LGBTIQFreedomZone-al.

2019-ben a lengyel Swidnik megyét ,,LMBTQ-ideológia mentes zónává" nyilvánították, azóta Lengyelország több vidékie is csatlakozott ehhez. Válaszul több lengyel NGO és aktivista létrehozta az ,,Atlas of Hate" (A gyűlölet atlasza) oldalt, ahol monitorozzák a nemzetközi és európai jog szerint sértő lépéseket és diszkriminációt.

 

Pride 2019

Erre válaszul indítványozta az EP LMBTI jogokkal foglalkozó frakcióközi csoportja, hogy az EP egy határozott állásfoglalással nyilvánítsa a teljes EU területét ,,LMBTQI szabadság zónájává". A vita kísérője egy szociális médiában terjedő hashtag és kampány, melynek alapja, hogy az EU minden területéről érkezzenek képek, ahol az európai állampolgárok kiállnak a kezdeményezés mellett, akár egy szivárványos zászlóval, vagy bármilyen kreatív dologgal. Az Instagramon különben egyre több ilyen posztot látni, de a Twitteren is terjed a #LGBTIQFreedomZone.

A kezdeményezés és a kampány célja az, hogy megmutassák az LMBTQ tagjai és pártolói (Straight Allies), hogy közös érdekük a diszkrimináció-mentes Európai Unió, az emberi jogaink és alapelveink közösek és univerzálisak.

 

Rainbow Map 2020

Több kutatásra és felmérésre (ILGA, FRA) támaszkodva is látszódik, hogy 2020-ban a közép-kelet-európai országokban, kiemelten Lengyelországban és Magyarországon csorbultak a leginkább a melegjogok. Előbbi esetében az „LGBTQ-free zones” és a nyílt queer-ellenes megnyilvánulások jelenségeivel, ami a szólásszabadságot is kettős mércén méri, Magyarország esetében pedig a IX. alkotmánymódosítással, valamint a 33-as törvény hatályossá tételével.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!