Több, mint 480 aláírásnál tart az Élhetőbb Rátótért petíciója az új NATO bázis ellen

2021. 03. 16., Kedd, 10:00

Több, mint 480 aláírásnál tart az Élhetőbb Rátótért petíciója az új NATO bázis ellen

A Szabad a Hang platformján keresztül indított online aláírásgyűjtést az Élhetőbb Rátótért Egyesület abból a célból, hogy állítsák le az ott épülő katonai bázist. A petíciót már több, mint 480 ember aláírta.

Korábban már mi is írtunk róla, hogy Gyulafirátót határában új katonai bázis létesül a NATO finanszírozásában. Ehhez pedig egy saját vasútvonal is kiépítésre kerül majd.

Ez ellen lépett fel az Élhetőbb Rátótért Egyesület, akik online petíciót is indítottak, amiben többek között az említett katonai létesítmény építésének a leállítását követelik. Hogy miért is tartják az új „NATO bázis” építésének leállítását szükségszerűnek, arról azt írták, hogy:

Fontos, hogy lakhelyünk Gyulafirátót, élhető maradjon, ne katonaváros épüljön településünk határában, ne tegyék tönkre a Bakony környezetét, az ívóvíz bázist, az állat és növényvilágot csak azért, hogy nagyrészt külföldi katonák gyakorlatozzanak a mi természeti kincseink, a nyugalmunk, a gyemekeink jövőjének rovására.

A Szabad a Hang platformon keresztül négy pontot is megfogalmaztak, amelyeket a településükön élők biztonságának és településük élhetőségének szem előtt tartásával fogalmaztak meg.

  1. Követelik az épülő „új NATO bázis” beruházás kivitelezésének azonnali leállítását, de legalább a lakosság teljeskörű tájékoztatásáig!
  2. Követelik, hogy a beruházás tekintetében illetékes szerv(ek) képviselői folytassanak személyes tárgyalást az ügyben Gyulafirátót városrész – és esetlegesen más érintett települések – által kijelölt civil képviselőkkel!
  3. Követelik, hogy a személyes tárgyalásokon hallgassák meg és vegyék figyelembe a városrész lakosságának álláspontját, érdekeit!
  4. A személyes tárgyalások alkalmával térjenek ki a felek különösen az alábbiakra:

- egyedülálló ivóvízbázisuk (karsztvíz!) védelme;

- Gyulafirátót lakossága életminőségének védelme, a „katonaváros” hatása településükre (katonák, katonai és harci járművek „átjáróházává” válás);

- a 82-es számú főút tehermentesítése és az ezt biztosító, hosszú évek óta ígérgetett, Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő főútvonal megépítésének kérdése;

- zaj- és porterhelés, lőgyakorlatok negatív hatása a településre;

- lőszer- és lőporraktárak, üzemanyag- szállítás és tárolás – település biztonsága;

- természeti, környezeti értékek, a területen élő állat- és növényfajok védelme;

- az ottlévő ingatlanok potenciális károsodása és elértéktelenedése;

- a környező települések – Várpalota, Öskü, Hajmáskér, Veszprém-Kádárta, Veszprém-Jutaspuszta, Szentkirályszabadja – esetleges érintettsége, a beruházás rájuk való hatása.

A kítűzött 500 aláírásból már 482 megvan, itt találjátok a petíciót.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: